Istoria asigurarilor

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Forme incipiente de asigurari au existat pe teritoriul Romaniei inca din secolele XVII XVIII atat in cadrul breslelor cat si al obstilor satesti.Astfel, hopsa a fost practicata in tara noastra cu mult inainte de secolul al XIX-lea prin care locuitorii unei comune se intrajutorau reciproc. Daca o vita se accidenta, aceasta era sacrificata si carnea ei era distribuita intre locuitorii comunei, fiec[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoria asigurarilor

Forme incipiente de asigurari au existat pe teritoriul Romaniei inca din secolele XVII XVIII atat in cadrul breslelor cat si al obstilor satesti.Astfel, hopsa a fost practicata in tara noastra cu mult inainte de secolul al XIX-lea prin care locuitorii unei comune se intrajutorau reciproc. Daca o vita se accidenta, aceasta era sacrificata si carnea ei era distribuita intre locuitorii comunei, fiecare platind o suma de bani pentru partea care ii revenea. In acest mod, proprietarul animalului sacrificat isi acoperea, partial sau total, dauna suferita.

Cele dintai organizatii care au avut si caracter de mutualitate si intrajutorare au fost breslele din Transilvania care s-au infiintat in sec XIV. Breslele au constituit inceputul activitatii de asigurari de persoane, si in statutele lor se prevedea, intre altele, ca fiecare membru era obligat sa plateasca o taxa de inscriere si apoi cotizatii periodice, iar din sumele incasate se suportau cheltuielile de inmormantare in caz de deces a membrilor breslei; daca vaduva si copii mesterului decedat ramaneau fara mijloace de trai li se acordau ajutoare din " Lada breslei".

Breslele aveau cate o cutie numita "cutia milelor" in care se aduna un fond alimentat din cotizatii, amenzi si din caritate publica.
Daca in Muntenia si Moldova exista "cutia milelor" in Transilvania si Banat, pentru intreprinderile forestiere, miniere si metalurgice existau "lazi fratesti" sau "lazi miniere" care nu erau altceva decat case de ajutor ce au existat pana in 1919.Mai tarziu s-au instituit si apoi s-au dezvoltat asociatii pentru stingerea incendiilor care erau organizate intre mai multe comune vecine.

O astfel de institutie a fost "casa de incedii" de la Brasov in care membrii plateau trimestrial o anumita suma de bani, iar in caz de dauna primeau despagubiri. Aceasta s-a infiintat in 1744 prin fuzionarea mai multor asociatii si a functionat pana in 1763.
Treptat, pe masura dezvoltarii relatiilor capitaliste in economie si a participarii Romaniei la circuitul economic mondial, a devenit necesara instituirea unor forme de organizare pentru prevenirea riscurilor si compensarea pagubelor provocare te diferite fenomene (calamitari ale naturii, accidente, furturi, s.a ).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.