Istoria administratiei publice

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Nu acest conctact liber incet, inaugurat in secolul I d. Hr. si din 29 de la prima cucerire (teritoriu dintre Balcani si Dunare) in 46 si mai ales in96 majoritatea populatiei lui Decebal. Aceasta populatie a rezultat din :
1) Cucerirea militara a majoritatii Daciei ; aducerea si stabilirea in Dacia a mai multor legiuni (trupe de elita), formate din ostasi romani cu experienta dar si incorpo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoria administratiei publice

Nu acest conctact liber incet, inaugurat in secolul I d. Hr. si din 29 de la prima cucerire (teritoriu dintre Balcani si Dunare) in 46 si mai ales in96 majoritatea populatiei lui Decebal. Aceasta populatie a rezultat din :
1) Cucerirea militara a majoritatii Daciei ; aducerea si stabilirea in Dacia a mai multor legiuni (trupe de elita), formate din ostasi romani cu experienta dar si incorporarea de tineri daci in trupele auxiliare (secundare , mobile ,deplasate din loc in loc) ;

2) In afara de armata romanii au adus in Dacia un numar mare de colonisti (constructori, minieri, etc). Eutropios relateaza ca acesti colonisti erau din toate partile imperiului Roman.
In capitala , Sarmisegetuza (noua capitala construita de romanii) dovada prezentei colonistilor este data de prezenta in numar mare de zeitati si cele 3000 de inscriptii.
3) Romanii au introdus ca mijloc de comunicare, intre localnicii si cuceritorii ,limba latina . Ei au considerat intreg teritoriu Daciei un fel de bun public, stapanit insa de catre Roma si in virtutea acestui fapt, romanii incasau diferite impozite , considerandu-o pe localnici supusii lor.

4) Exista o administratie, o justitie de factura romana impusa in Dacia si acest fapt a urgentat procesul de romanizare.
Cei care au cercetat procesul romanizarii constata ca aducerea unui numar mare de colonisti pentru mai multe activitati a avut ca rezultat un proces rapid de urbanizare. A aparut in perioada stapanirii peste 40 de orase dupa model roman cu elemente romane (biblioteci, bai publice) cu o organizare dupa model roman a sectorului de activitate.

Datorita unor nemultumit ale dacilor, romanii au fost obligati sa organizeze si sa reorganizeze administratia in Dacia, initial intr-o singura provincie numita Dacia Felix (Dacia cea Fericita) condusa de un guvernator cu rangul de Legatus Augusti pre praetore (dovada -diploma de la 110).
Mai tarziu pe la 120 , datorita unor rascoale locale, Dacia a fost organizata in doua provincii numite : Dacia Superioara si Dacia Inferioara.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.