Istoria Romei antice

1x punct

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Au influentat civilizatia romana in arhitectura, in metalurgia bronzului, tehnica bijuteriilor etc. Lupoaica este, la origine, un simbol etrusc, dar a fost preluat de romani pentru a ilustra legenda privind intemeierea Romei.Ligurii - popor pre-italic, care si-a pastrat limba si modul de viata mult dupa cucerirea romana.

Grecii - asezati in cursul marii migratii in Grecia Magna. I-a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoria Romei antice

Au influentat civilizatia romana in arhitectura, in metalurgia bronzului, tehnica bijuteriilor etc. Lupoaica este, la origine, un simbol etrusc, dar a fost preluat de romani pentru a ilustra legenda privind intemeierea Romei.Ligurii - popor pre-italic, care si-a pastrat limba si modul de viata mult dupa cucerirea romana.

Grecii - asezati in cursul marii migratii in Grecia Magna. I-au influentat pe romani in urbanism, arhitectura si administratie.Roma va devenii cea mai puternica din cadrul confederatiei oraselor latine, pe care le va supune din 338 i.Hr. Pana in sec. al III-lea i. Hr. a fost cucerita toata Italia. Populatiile italice au fost cucerite sau au acceptat suprematia Romei.Din anul 89 i. Hr. aliatii din Italia (socii) au obtinut, in urma unui razboi, cetatenia romana. Diferenta dintre numele de latin si cel de roman a disparut.

II. Intemeierea Romei. Regalitatea (753-509 i. Hr.)
21 aprilie 753 i. Hr.: traditia spune ca Romulus, dupa uciderea fratelui sau Remus, a intemeiat, intre cele sapte coline, pe malul fluviului Tibru, o noua cetate, Roma. Principalii autori care vorbesc despre aceasta legenda sunt Vergilius, Eneida si Titus Livius, Ab urbe condita (" De la fundarea Romei")

Cercetarile arheologice au demonstrat ca, pe la jumatatea secolului al VIII-lea i.Hr., au existat urme de locuire in zona colinei Palatin, ceea ce arata ca legenda despre intemeierea Romei are un sambure de adevar.Pana in 509 i. Hr. au condus Roma sapte regi, dintre care ultimii trei de origine etrusca (carora le este atribuita construirea primelor fortificatii la Roma si initierea primelor lucrari edilitare de interes public: marele canal colector al orasului, primul For roman de la poalele colinei Palatin si templul de pe colina Capitoliu):

Romulus,Numa Pompilius: legifereaza si pune bazele religiei,Tullus Hostilius: organizeaza armata, cucereste Alba Longa (cetatea de unde au plecat cei doi frati legendari),Ancus Marcius: organizeaza economia (intemeiaza portul Ostia la varsarea Tibrului in mare),Tarquinus Priscus,Servius Tullius, a urbanizat cetatea (a construit primul zid de incinta al Romei), a infiintat comitiile centuriate, a facut o serie de reforme, conform carora calitatea de cetatean a fost conditionata nu de origine, ci de venit.

Tarquinus Superbus, a fost alungat, in urma unei rascoale a populatiei, si s-a proclamat Republica.Institutiile:Regele (Rex): avea atributii limitate (era judecator si mare preot),Senatul (Senatus), alcatuit numai din patricieni (100 de membri), elabora legile,confirma alegerea regelui si-i controla activitatea,Adunarea poporului (Comitia curiata);
Societatea:Patricienii (patres): singurii care puteau ocupa functii politice,Plebea (plebs): oamenii de rand (tarani, mestesugari si negustori);
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.