Istoria Jocurilor Olimpice

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Liceu

Intervalul dintre doua editii ale jocurilor se numea Olimpiada. Jocurile se celebrau in onoarea lui Zeus. In cei 1 172 de ani au avut loc 293 de editii. In anul 394, printr-un edict al imparatului roman Teodosiu I, jocurile sunt desfiintate. In anul 426, Teodosiu al II-lea ordona distrugerea edificiilor din Olympia.
Jocurile Olimpice antice se desfasurau in Olympia, locul sacru devenit si[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Istoria Jocurilor Olimpice

Intervalul dintre doua editii ale jocurilor se numea Olimpiada. Jocurile se celebrau in onoarea lui Zeus. In cei 1 172 de ani au avut loc 293 de editii. In anul 394, printr-un edict al imparatului roman Teodosiu I, jocurile sunt desfiintate. In anul 426, Teodosiu al II-lea ordona distrugerea edificiilor din Olympia.
Jocurile Olimpice antice se desfasurau in Olympia, locul sacru devenit simbolul vietii grecesti. I

n centrul ei a fost ridicat maretul templu al lui Zeus, patronul jocurilor, iar in interior, statuia zeului, opera marelui sculptor al antichitatii, Phidias, devenita una dintre cele sapte minuni ale lumii antice. Alaturi se afla maslinul sacru, sadit de Hercules, din ramurile caruia se impleteau cununile invingatorilor, simbolul victoriei supreme. In jurul templului s-au ridicat constructiile palestrelor, gimnaziului, stadionului, hipodromului, a edificiilor administrative, altare si statui inchinate zeilor si eroilor jocurilor. Numele invingatorilor, incepand cu prima editie a jocurilor, erau inscrise in Tabelele de onoare, Olimpiada ce urma purtandu-le numele.

Altarul zeitei Hera a ramas locul in care, si azi, dupa un ritual neschimbat, se aprinde de la soare flacara olimpica. Intreg complexul arhitectural, deosebit de maret, a fost intregit prin plantatii de arbori, porticuri si fantani cu bazine. In timpul jocurilor veneau aici in pelerinaj peste 40 000 de vizitatori de pe tot intinsul Eladei.
Jocurile Olimpice antice durau cinci zile, dintre care prima si ultima erau consacrate ceremoniilor religioase si premierii; celelalte erau rezervate concursurilor propriu-zise. In prima zi avea loc procesiunea concurentilor si depunerea juramantului in templul lui Zeus, in jurul rugului de sacrificiu, in fata senatului elenilor.

A doua zi se tragea la sorti ordinea in care atletii intrau in concurs si incepeau intrecerile. In programul jocurilor figurau urmatoarele intreceri: alergarea, pugilatul, pancratiul, cursele de care in hipodrom si pentatlonul, o incoronare a jocurilor, invingatorului acestei probe complexe decernandu-i-se cel mai valoros premiu.
Admiterea concurentilor se facea dupa reguli stricte, pregatirea lor reprezentand un lung si riguros proces de antrenament. Erau acceptati doar cetateni liberi, barbati de origine greceasca, femeile nefiind admise nici ca spectatoare. In preajma inceperii jocurilor, concurentii erau supusi unor examene si teste care le dadeau dreptul de a fi trecuti pe listele de concurs.

Conducerea jocurilor era incredintata unor magistrati investiti cu un an inainte, care se bucurau de un mare prestigiu: erau imbracati in purpura si purtau coroane de lauri. Invingatorul la Olympia insemna obtinerea titlului de erou national, un fel de semizeu. La reintoarcerea in cetatea de origine, el se bucura de o intrare triumfala, i se compuneau ode, poetii ii inchinau versuri, sculptorii ii ridicau statui. Era scutit pe viata de impozite, primea pensii si locuri de onoare la festivitati, iar din partea cetatii pe care a reprezentat-o la intreceri primea sclavi, vase, cupe de arama, vesminte si bani.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.