Israel

1x punct

categorie: Geografie

nota: 4.11

nivel: Gimnaziu

POZITIA GEOGRAFICA SI LIMITELE
Statul Israel este cuprins intre Marea Moarta si raul Iordan, in est, si tarmul Marii Mediterane, in vest.Spre nord se invecineaza cu Siria si Liban, spre est cu Iordania, iar in sud-vest cu Egiptul.In sud prin Golful Akaba are iesire la Marea Rosie.

CADRUL NAURAL
Relieful Israelului este format din trei unitati paralele :
-in est[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Israel

POZITIA GEOGRAFICA SI LIMITELE
Statul Israel este cuprins intre Marea Moarta si raul Iordan, in est, si tarmul Marii Mediterane, in vest.Spre nord se invecineaza cu Siria si Liban, spre est cu Iordania, iar in sud-vest cu Egiptul.In sud prin Golful Akaba are iesire la Marea Rosie.

CADRUL NAURAL
Relieful Israelului este format din trei unitati paralele :
-in est, un adanc sant tectonic, unde se afla Marea Moarta si Valea raului Iordan ;aceasta depresiune este inchisa spre nord de cateva inaltimi muntoase ;santul tectonic se continua pana la Marea Rosie, unde se afla Golful Akaba si portul Elath ;
-in centru, un sistem de munti josi, orientat nord-sud ;in partea de sud muntii se transforma intr-un intins platou, cu un climat de desert ;
-in vest, o fasie de campie litorala situata in lungul Marii Mediterane.
Datorita climatului arid exista rauri putine ;mai important este raul Iordan, care se varsa in Marea Moarta.Marea Moarta este in realitate un lac,dar printr-o traditie indelungata este utilizata denumirea de mare ;are o puternica concentratie de saruri,fiind considerata cea mai sarata din lume.

POPULATIA SI ASEZARILE OMENESTI
POPULATIA Israelului este de 6 mil. De locuitori,ceea ce reprezinta aproximativ 1/5 din populatia mondiala de origine evreiasca.Dupa infiintarea statului, in 1948, populatia a crescut continuu datorita venirii unui numar important de evrei din diaspora si stabilirii lor pe teritoriul istoric al poporului evreu.Sporul natural este ridicat pentru a se asigura o crestere a numarului de louitori comparabila cu a statelor apropiate.
Teritoriul Statului Israel si regiunile limitrofe au reprezentat de-a lungul istoriei un important nucleu de civilizatie,cultura si istorie.Aici a aparut unul dintre cele mai vechi orase din lume, Ierichon.Deoarece poporul evreu are o legatura foarte stransa cu intamplari si personaje din Biblie, exista in Israel numeroase locuri care amintesc de acestea.Pe teritoriul Israelului si in teritoriile autonome Gaza traieste poporul palestinian care are o guvernare propie si o autonomie administrativa.
Datorita conflictelor care au avut loc intre evrei si arabi dupa formarea statului Israel, granitele au suferit modificari ;in prezent, zona inaltimilor Golan este administrata de Israel.Peninsula Sinai, ocupata de Israel in urma unui razboi cu Egiptul, a fost retrocedata acestuia.

ORASELE principale sunt :Ierusalim, Tel Aviv-Jaffa si Haifa.
Ierusalim este capitala tarii si are o vechime de aproape 4000 de ani.Concentreaza activitati economice,politice,administrative si religioase.Este considerat un oras sfant,atat pentru evrei, cat si pentru crestini si musulmani, fiind un important loc de pelerinaj.Are numeroase obiective istorice, o viata universitara activa si industrii moderne in imprejurimi.
Tel Aviv-Jaffa,situat pe tarmul Marii Mediterane, este un ansamblu urban nou,dezvoltat in secolul nostru,cu multiple activitati economice ;un timp,orasul Tel Aviv capitala a statului si principalul centru al imigratiei.
Haifa este principalul port la Marea Mediterana
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.