Islamul - de la producator de idei la izvor de terorism

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.79

nivel: Liceu

Religiile traite individual, vazute ca raspuns la problemele din lume, sunt reprezentari ale realitatilor sociale in forma rituala. In acelasi mod, activitatile teroriste de azi in numele Islamului sunt, intr-un anumit grad, raspunsuri la schimbarile socio-culturale si psihologice din lumea musulmana. Un punct de vedere socio-cultural si psihologic poate ajuta la conturarea unei imagini generale a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Islamul - de la producator de idei la izvor de terorism

Religiile traite individual, vazute ca raspuns la problemele din lume, sunt reprezentari ale realitatilor sociale in forma rituala. In acelasi mod, activitatile teroriste de azi in numele Islamului sunt, intr-un anumit grad, raspunsuri la schimbarile socio-culturale si psihologice din lumea musulmana. Un punct de vedere socio-cultural si psihologic poate ajuta la conturarea unei imagini generale asupra cauzelor terorismului islamic. In acest sens, aceasta analiza isi propune intelegerea rolului socio-cultural si psihologic jucat de cresterea si descresterea lumii islamice in evolutia terorismului islamic.

Mecanismul crizei sociale Cercetarea psihologica afirma ca situatiile dificile si anxietatile de natura psihotica se asociaza intre ele si devin sursa principala a instinctelor emotionale pentru un grup si sursa cea mai importanta a comportamentelor de grup. Aflati in fata esecului si umilintei, oamenii dintr-o societate vor avea un comportament anxios. Aceasta frica se catalizeaza intr-o motivatie puternica pentru actiuni de ostilitate individuale sau colective si dorinta de a scapa de frustrari si crize, ranindu-i pe cei care le-au provocat.

O transformare social-culturala rapida, urmata de instabilitate economica si saracie, pun in pericol siguranta si ameninta imaginea de sine a societatii si a membrilor ei. Criza sociala apare atunci cand imaginea de sine a societatii, mai ales a uneia cu o pronuntata nevoie de glorie si de imagine de succes, este amenintata sau atinsa. De aici se ridica motivatii puternic auto-protectoare pentru apararea imaginii de sine, a valorilor, auto-respectului si modului de viata.
Reactia obisnuita, atunci cand lucrurile merg rau, de a da vina pe altii, este deseori un mod functional de a diminua responsabilitatea propriului grup.

Aratand ca altii sunt vinovati pentru problemele grupului, te obliga sa gasesti solutii, sa iei masuri impotriva dusmanului aratat. Aceasta permite indivizilor din grupul tau sa se simta uniti, in timp ce dau vina pe altii, crescandu-se, astfel, imaginea de sine a grupului.
Totusi, dat fiind ca se intampla ca "acei vinovati sunt prea puternici", este deseori imposibil, pentru partea slaba, sa-si invinga inamicul prin abordari conventionale, politice, economice si militare.

Dimpotriva, se folosesc abordari neconventionale, care sunt greu de prevazut, cum sunt rapirile, santajul, asasinarea, atentatele cu bomba s.a.m.d., care nu numai ca ajuta la satisfacerea nevoilor partii slabe, dar pot chiar provoca slabirea si infrangerea inamicului la un moment dat.Abordarile neconventionale devin, de obicei, atractive pentru partea slaba in conflicte. Terorismul, ca amenintare globala la adresa pacii si securitatii, este chiar o asemenea abordare neconventionala impotriva unor inamici puternici. Este clar ca terorismul este vazut ca o neregula, nepotrivita conduitei corecte.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.