Islamismul

3x puncte

categorie: Religie

nota: 7.14

nivel: Facultate

Însă, islamismului – așa cum a apărut el in Arabia – a fost inițial o puternică reacție împotriva politeismului pe de o parte, si a dominației străine pe de altă parte. A însemnat o radicală reformă religioasă, dar si o trezire la viata istorică a unei populații relativ sărace. De aceea s-au conturat două elemente principale: unul religios propriu-zis, considerat ca revelație, si unul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Islamismul

Însă, islamismului – așa cum a apărut el in Arabia – a fost inițial o puternică reacție împotriva politeismului pe de o parte, si a dominației străine pe de altă parte. A însemnat o radicală reformă religioasă, dar si o trezire la viata istorică a unei populații relativ sărace. De aceea s-au conturat două elemente principale: unul religios propriu-zis, considerat ca revelație, si unul uman, caracterizat prin dorința de eliberare si de expansiune.

În opinia musulmanilor, nu există alt întemeietor al religiei islamice, decât Dumnezeu, care a restabilit raportul de ascultare, de supunere, existent intre om si Dumnezeu încă de la crearea omului, raport în care Dumnezeu este Stăpânul, iar omul este supus – musulman, rob – abd. Totuși, cei mai mulți cercetători ai religiei islamice sunt de acord ca aceasta aluat naștere prin misiunea specială a lui Mahomed ( apox.570-632), creatorul, sub forma unui sistem coerent si unitar, a noii religii si propovăduitorul acesteia.

Unul din obiectivele însemnate ale învățăturii lui Mahomed a fost unirea triburilor arabe, pentru a cărei realizare, Mahomed și urmașii săi au îndemnat la solidaritate între musulmani și a urmărit să atenueze contradicțiile sociale din societatea arabă și neînțelegerile dintre triburi. Aceștia au proclamat "războiul sfânt" – djihad –împotriva nemusulmanilor, folosindu-l, ca o diversiune menită să abată masele sărăcite și exploatate de la lupta socială și ca un mijloc de a uni toți arabii prin organizarea unor războaie de pradă și cucerire de mari proporții.

Impunerea islamismului nu s-a realizat însă lesne. La început Mahomed și-a câștigat adepți din rândurile populației sărace din Mecca, ceea ce a trezit ostilitatea aristocrației și negustorimii de aici, fapt pentru care Mahomed și adepții săi au fost siliți să se retragă din Mecca și să se refugieze la Yathreb, localitate în care a continuat propovăduirea noii religii, bine primită, motiv pentru care Yathreb și-a schimbat numele in Medina, "Orașul Profetului" – Madinat- an-Nabi . Retragerea lui Mahomed, Hegira, este considerata de musulmani data de început a erei lor – 16 iulie 622.

La Medina, ai cărei locuitori erau nemulțumiți de rolul preponderent deținut de Mecca, islamismul și-a câștigat adepți tot mai numeroși, aici închegându-se o puternică comunitate musulmană. Musulmanilor din Medina li s-au adăugat și triburi de beduini din deșert, tentați de perspectiva războiului de pradă. După o serie de ciocniri armate, musulmanii și locuitorii din Mecca au ajuns la o înțelegere ( a.630 ), în urma căreia, locuitorii din Mecca au trecut la islamism.

In schimb, Mecca a fost recunoscuta ca oraș sfânt al musulmanilor, iar templul Caaba ca sanctuar al islamismului. Acest fapt a avut un mare efect politic și religios, care a grăbit procesul de unire a triburilor arabe, și de adoptare a islamismului, astfel încât, la moartea lui Mahomed, în anul 632, aproape întreaga Peninsulă Arabică era unificată politic si religios.

Etimologic cuvântul "islam" derivă din rădăcina salama, care înseamnă supunere, termen ce a determinat și formarea cuvântului moslem sau muslin, adică "cel care a primit Islamul". Forma persană a termenului este redată prin musalman, iar cea turca prin musulman , însemnând "supus lui Dumnezeu". Astfel, religia islamică, este prin definiție "religia supunerii" necondiționate fată de Allah.

Un alt sens al cuvântului " islam" este dat de faptul că Islamul se dorește a fi o religie a "reconcilierii" cu Dumnezeu în tradiția monoteistă semitică a lui Abraham, tradiție expusă, dar "falsificată" de către predecesorii săi, evrei si creștini. Pentru Mahomed, noua religie vine totodată să "pecetluiască" mesajul precedentelor două religii – iudaismul si creștinismul - , si să dea arabilor un profet și o carte care a pogorât direct deasupra lui: Coranul.

Islamismul, ca și creștinismul, este o religie cu caracter universalist; deși geografia sa include toate continentele, islamul este înainte de toate o realitate asiatică, arabii fiind minoritari printre musulmani. Referitor la caracterul universalist al religiei, Coranul – care moderează forma mentis și comportamentul tuturor musulmanilor – afirmă unitatea fundamentală a neamului omenesc: toți oamenii au o natură identică creată de Dumnezeu (VII, 171). În acest sens, o tradiție, hadit, spune că "toți oamenii sunt egali, ca dinții din pieptenele țesătorului; nici o deosebire nu este între un alb și un negru, între un arab și un nearab, decât în măsura în care ei se tem de Dumnezeu ".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.