Islam - credinta si ritual

5x puncte

categorie: Religie

nota: 9.72

nivel: Liceu

Musulmanii își pot face rugăciunile rituale în orice loc socotit curat din punct de vedere religios. De la început însă au avut și clădiri speciale „masdjid” (locul „unde se îngenunche”) de unde cuvântul „moschee”; cele principale au fost numite geamii (djami). Primul model de moschee a fost casa de rugăciune de la Medina din timpul lui Muhammad.

[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Islam - credinta si ritual

Musulmanii își pot face rugăciunile rituale în orice loc socotit curat din punct de vedere religios. De la început însă au avut și clădiri speciale „masdjid” (locul „unde se îngenunche”) de unde cuvântul „moschee”; cele principale au fost numite geamii (djami). Primul model de moschee a fost casa de rugăciune de la Medina din timpul lui Muhammad.

Moscheile au de obicei o tindă și o sală de rugăciune; cupola și minaretele- acele turnuri înalte de unde sunt chemați credincioșii la rugăciune- au devenit părți constitutive și distinctive ale arhitecturilor moscheilor. Partea cea mai importantă din interiorul moscheii o formează firida (mihrab) care indică direcția spre Mecca, direcție spre care trebuie să se îndrepte credincioșii, când se roagă. De regulă moscheile sunt orientate spre Mecca astfel încât firida se află în fundul moscheii, în formă de abridă. În fața acestei firide se așează un covor pe care stă imamul și dirijează rugăciunile .

OFICIANȚII CULTULUI

Absența liturghiei și a ceremoniilor de cult face inutilă existența unei clase de preoți hirotonisiți special pentru a săvârși slujba. Astfel islamul exculde orice intermediar între om și Allah. Slujitorii cultului, aflași în slujba moscheilor- imami (“cel ce merge înainte”) predicatori “Khatib”, muctini (“muazzin”) nu au nevoie nici de o educație specială; li se cere să aibă o viață morală, și să-și cunoască bine îndatoririle pentru a duce ritualul la îndeplinire. Muctinii sunt cei care se urcă în vârful minaretului și cheamă credincioșii la rugăciune. Șeful religios al unei comunități mai mari se numește muftiu sau cadiu.

RITURILE

Cel mai important rit al cultului islamic este rugăciunea care poate fi individuală (particulară) și rituală (“salat”).
Ritul rugăciunii comportă, între altele, citiri din Coran și anumite atitudini și gesturi fixate de lege și care trebuie îndeplinite întocmai. Pentru a avea siguranța că nu greșesc, musulmanii preferă șă-și facă rugăciunile în grup, la moschee. Aici își lasă încălțămintea la ușă și se așează în rânduri înapoia imamului, respectând cuvintele și gesturile acestuia .

ALTE PRACTICI RITUALE

Deși nu fac parte din obligațiile rituale, o serie de comportamente, mai mult sau mai puțin reglementate prin legislația canonică, dobândesc atributele unui ritual; de exemplu, comportamentul legat de anumite evenimente ale vieții care capătă caracterul unor rituri de trecere: încetarea alăptării, intrarea în școala coranică, circumciziunea, admiterea adolescentului la rugăciunile de la moschee, consumarea căsătoriei (mai ales pentru femei) etc . imprejurări ale vieții: naștere, căsătorie, moarte, unde anumite prescripții religioase și obiceiuri locale se amestecă.

Copilului i se pronunță la naștere, în ureche, chemarea la rugăciune pentru a marca astfel, calitatea sa de musulman.
Sacrificarea părului (tăierea moțului) are loc a șaptea zi, când se taie 2 oi și 2 capre și se dă de pomană argint cât cântărește părul copilului. De obicei, în aceeași zi i se dă și un nume. Principalele nume cu adevărat musulmane sunt cele ale Profetului: Ahmed, Muhammad, Mustafa; ale familiei sale: Ali, Hasan, Husein; ale marilor personaje din tradiția musulmană: Ibrahim, Musa, Ismail etc; sau cele de tipul Abd Allah “servul lui Allah”.

Fetelor li se dau nume ale femeilor din familia Profetului: Fatima, Aișa, Zeinab; nume care desemnează epitete: Mahbuba “Iubita”, nume de flori etc. Ceremonia nunții este legată de un ritual destul de complicat și care variază, într-o oarecare măsură, de la o zonă la alta. Ritualul legat de înmormântare este destul de simplu. Mortul este spălat, învelit în giulgiu fără cusături și îngropta în aceeași zi sau a doua zi dimineața. Pe drum spre cimitir imamul recită versete din Coran și din când în când se oprește, iar credincioșii repetă ultimul verset. În final îi cere sufletului mortului șă-și facă mărturisirea de credință, iar una din rude răspunde pentru mort: “A crezut într-un singur Dumnezeu și în Muhammad, profetul său” .

SĂRBĂTORILE

Sărbătoarea religioasă a musulmanilor este vinerea, însă nu are un caracter sacru, ca Duminica pentru creștini sau sâmbăta pentru evrei. În această zi, la amiază, se face rugăciunea în comun la geamie sau moschee, dar munca nu se întrerupe.
Sunt apoi șapte sărbători principale, dintre care două mai importante:

- sărbătoarea “de ruperea a postului” – micul Bairam- “Sheker Bairam” care are loc la sfârșitul postului Ramadam, timp de trei zile, în care musulmanii se felicită, îmbracă haine noi, se fac vizite, se fac cadouri etc. La moschee are loc o rugăciune în comun numită “rugăciunea de sărbătoare”;

- sărbătoarea “sacrificiilor”- marele Bairam- “Kurban Bairam” are loc începând din ziua zece a lunii pelerinajului la Mecca, timp de patru zile, atunci când sacrifică animalul la sanctuarul din suburbia Mina. Există anumite cerințe pe care trebuie să le îndeplinească atât animalul ce urmează a fi sacrificat, cât și cel care îl sacrifică: animalul trebuie să aibă o anumită vârstă, să nu aibă defecte fizice, cel care-l sacrifică trebuie să rostească anumite formule și să-și întoarcă fața spre Mecca .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.