Ischemia mezenterica cronica - probleme de anestezie si terapie intensiva prezentare de caz

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

In cele ce urmeaza prezentam cazul unui pacient cu ischemie mezenterica cronica ce a fost internat in sectia de chirurgie vasculara, in urma transferului din sectia de gastroenterologie, unde fusese admis in urma cu doua saptamani, cu diagnosticul de pancreatita acuta.
Prezentarea cazului Pacientul, in varsta de 58 ani, este admis in sectia chirurgie vasculara prin transfer din gastroenter[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ischemia mezenterica cronica - probleme de anestezie si terapie intensiva prezentare de caz

In cele ce urmeaza prezentam cazul unui pacient cu ischemie mezenterica cronica ce a fost internat in sectia de chirurgie vasculara, in urma transferului din sectia de gastroenterologie, unde fusese admis in urma cu doua saptamani, cu diagnosticul de pancreatita acuta.
Prezentarea cazului Pacientul, in varsta de 58 ani, este admis in sectia chirurgie vasculara prin transfer din gastroenterologie unde fusese internat pentru dureri in etajul superior abdominal, cvasipermanente, exacerbate la 15-30 min dupa ingestia de alimente, insotite de inapetenta, astenie fizica si scadere in greutate (aproximativ 12 kg in ultimele 4 luni).

In sectia de gastroenterologie s-au efectuat o serie de investigatii : CT abdominal, endoscopie digestiva superioara, ecografii abdominale repetate si rectocolonoscopie. Acestea nu au evidentiat modificari la nivelul organelor abdominale, cu exceptia rectocolonoscopiei, care arata volvulare brusca in apropierea cecului , care nu se poate depasi si echimoze la nivelul jonctiunii rectosigmoidiene. S-a efectuat aortografia in urgenta si s-au evidentiat : stenoza 60% la originea trunchiului celiac ; subocluzie pe lungime de 3cm de la originea arterei mezenterice superioare, stenoza 70% la originea arterei renale drepte, artera renala stanga permeabila, de calibru normal iar artera mezenterica inferioara nu se vizualizeaza.

Ocluzia arterei iliace dreapte de la origine, cu reancarcarea arterei femurale comune drepte. Artera iliaca comuna si artera hipogastrica stanga permeabile.Angio-RMN-ul evidentiaza aorta cu contur neregulat si tromboza parietala, stenoza trunchiului celiac la origine este de aprox. 70% iar stenoza arterei mezenterice superioare la origine este de 75%. Nu se evidentiaza artera iliaca comuna dreapta. Arterele renale sunt permeabile.

La vizita preanestezica s-a constatat un pacient cu status nutritional alterat, casectic (greutate 40 kg la o inaltime de 168 cm, BMI 14,2), cu tesut adipos slab reprezentat, tegumente palide teroase, atrofie musculara, pozitie antalgica (genum pectorale), TA 95/50 mmHg, AV 70 /min RS, pulsuri periferice absente la nivelul arterelor membrelor pelvine bilateral, puls slab la nivelul arterei femurale drepte, abdomen dureros spontan si la palpare in epigastru si periombilical, ficat cu diametru prehepatic de 9 cm, tranzit pentru gaze prezent.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.