Iron Maiden

2x puncte

categorie: Muzica

nota: 8.84

nivel: Gimnaziu

Anii de inceput au insemnat dese schimbări de componență, stând însă sub semnul voinței lui Steve Harris de a impune grupul cu orice preț, excluzând totuși orice compromis în privința muzicii. În urma concertelor susținute, Iron Maiden iși atrage notorietatea pe plan local, însă casele de discuri, deși perfect conștiente de valoarea grupului, preferă să nu riște, cerându-le celor cinci muzicieni s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Iron Maiden

Anii de inceput au insemnat dese schimbări de componență, stând însă sub semnul voinței lui Steve Harris de a impune grupul cu orice preț, excluzând totuși orice compromis în privința muzicii. În urma concertelor susținute, Iron Maiden iși atrage notorietatea pe plan local, însă casele de discuri, deși perfect conștiente de valoarea grupului, preferă să nu riște, cerându-le celor cinci muzicieni să treaca la punk în schimbul unui contract discografic. Faptul este de neconceput pentru Steve Harris, care crede cu tărie în viitorul genului heavy metal, astfel că trupa ramane în circuitul underground.

Prima inregistrare este realizată la granița dintre 1978 și 1979, pentru ca prima apariție discografică, EP-ul "The Soundhouse Tapes" ce conține piesele "Iron Maiden", "Invasion" și "Prowler", să fie editată (în numai 5.000 de exemplare) în toamna anului 1979. Înregistrare pe care îi gasim, alaturi de Steve Harris, pe chitariștii Dave Murray și Tony Parsons, vocalul Paul Di Anno (unul din punctele forte ale concertelor grupului) și pe bateristul Doug Sampson. Între timp, beneficiind și de ajutorul managerului Rod Smallwood, devenit persoană cheie în domeniul administrativ legat de Iron Maiden, dar bazându-se în primul rand pe muzica sa originală și lipsită de compromisuri, grupul intră în vizorul importantei case de discuri EMI, cu care va semna un contract în decembrie 1979.

Pentru înregistrarea primului LP sunt recrutați bateristul Clive Burr și chitaristul Dennis Stratton, în timp ce coperta cade în sarcina graficianului Derek Riggs. Astfel că, o data cu prima realizare discografică importantă semnata Iron Maiden, albumul autointitulat apărut în 1980, se naște Eddie The Head, cel care va deveni mascota oficială a grupului, nelipsită de pe coperțile următoarelor albume, de pe scenele pe care a concertat Iron Maiden, figurând de asemenea pe toate materialele lor promoționale.

Cota grupului crește pe zi ce trece, Iron Maiden efectuând un turneu britanic încununat de succesul înregistrat la Festivalul Reading, pentru ca în toamnă să cânte în deschiderea turneului european al americanilor mascați de la Kiss. Anul 1981 aduce o schimbare importantă în grup, prin venirea lui Adrian Smith, acesta și Dave Murray formând de aici înainte un duo chitaristic de calibru. În același timp, producatorul Martin Birch, cunoscut mai ales datorită colaborarii sale cu Deep Purple, devine al șaselea component al echipei Iron Maiden, iar succesul albumului "Killers" permite grupului să efectueze un turneu european în postura de headliner, continuat cu un turneu sold-out în Japonia și cu deschiderea turneului american al celor de la Judas Priest.

Popularitatea grupului este deja ridicată, însă Iron Maiden va erupe pur și simplu în 1982, odata cu sosirea noului frontman, Bruce Dickinson, și cu înregistrarea albumului "The Number Of The Beast", piatră de hotar în istoria rockului mondial, album ce intră direct pe primul loc în topurile britanice. "Run To The Hills", "The Number Of The Beast", "The Prisoner" raman piese de rezistență pentru genul heavy metal.

De acum înainte, nimic nu mai stă în calea mașinii heavy metal de calitate numită Iron Maiden, formula de aur fiind completată în 1983 prin cooptarea bateristului Nicko McBrain. Urmeaza albumele "Piece Of Mind" (1983), cu al său "The Trooper", apoi "Powerslave" (1984), cu cele două imnuri, "Aces High" și "2 Minutes To Midnight", turnee, participarea la numeroase festivaluri, dintre care se remarcă "Monsters Of Rock" sau mega-festivalul desfașurat în ianuarie 1985 la Rio de Janeiro, Iron Maiden figurând pe afiș alaturi de Queen, Whitesnake, Scorpions, AC/DC, Yes, Ozzy Osbourne și Rod Stewart. Aceasta a fost practic perioada de aur a grupului, marcată și de apariția dublului album "Live After Death", editat în octombrie 1985 ca un premiu pentru fanii săi.

Anul 1986 aduce o nouă schimbare de concepție în optica muzicală Iron Maiden, albumul "Somewhere In Time" nemaifiind o creație aparținând aproape exclusiv lui Steve Harris, de data aceasta aducandu-și o importantă contribuție la compunerea pieselor și Adrian Smith, iar rezultatul poate fi lesne constatat în tenta progresivă imprimată întregului album. Experimentul continuă în același sens și pe "Seventh Son Of A Seventh Son" (1988), de această dată fiind folosite chiar și sintetizatoare, lucru ce părea de neconceput cu numai câțiva ani înainte.Fanii sunt descumpăniți, iar anii următori nu par să fie benefici pentru Iron Maiden. Plecarea lui Adrian Smith, care începuse să aibă idei muzicale complet diferite de acel trade mark care îi impusese pe Iron Maiden nu a aranjat deloc lucrurile, iar tăcerea prelungită a celorlalți componenți ai grupului nu parea să fie deloc de bun augur.

A fost de ajuns să se afle faptul că Bruce Dickinson lucrează la doua proiecte cvasipersonale, în speța fiind vorba de un roman intitulat "The Adventures Of Lord Iffy Boatrace" și, lucru mai grav, de un album solo purtând numele "Tattooed Millionaire", pentru ca zvonurile să inceapă să circule în presa de specialitate. Se vehicula ideea iminentei plecări a lui Dickinson de la Iron Maiden, jurnaliștii dând ca sigură înlocuirea sa cu Michael Kiske. Cum lucrurile luaseră deja o întorsătură neplacută, Steve Harris și-a mobilizat colegii, integrându-l în trupă pe chitaristul Janick Gers, vechi fan Maiden, dupa o singură repetiție.

Mașina de heavy metal era gata de fapte mari, motivația aparuse din nou, toți cei cinci muzicieni erau hotărâți să arate întregii lumi că spiritul Iron Maiden s-a păstrat nealterat. Totul a mers ca pe roate, cei cinci regăsind bucuria de a face o muzică simplă, dar personală. "No Prayer For The Dying" este de fapt urmarea logică a albumului "The Number Of The Beast", mulți fani au ramas fideli acelei perioade, marturisea Dave Murray. In timpul inregistratilor am resimtit un entuziasm pe care nu-l mai regasisem de multi ani, acest nou album este ca o reintoarcere la originile istoriei Iron Maiden.

Părerile sunt însă împărțite, deși imediat dupa apariția albumului domnise un entuziasm general, iar Steve Harris & co. vor fi nevoiți să schimbe din mers tactica, rămânând să confirme abia in 1992 cu "Fear Of The Dark", deși nici acest album nu întrunește elogiile întregii critici. Într-un fel este explicabil, genul heavy metal s-a schimbat extrem de mult, devenind din ce în ce mai divers, iar o realizare precum "The Number Of The Beast" poate părea deșuetă în contextul actual.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Muzica

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.