Irealul - realul

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.86

nivel: Facultate

Paradoxul, iluzoriu, se datoreaza confuziei celor doua planuri ale aceleasi realitati: cel fizic si cel cognitiv. Pentru a nuanta cele afirmate, voi face o comparatie cu un tablou. In acest caz limitele spatiale sunt mult mai clare, insa aceasta nu se datoreaza unei forte exterioare, ci este o consecinta a creatiei insasi.

Inainte de a explica notiunea de infinit, vreau sa evidenti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Irealul - realul

Paradoxul, iluzoriu, se datoreaza confuziei celor doua planuri ale aceleasi realitati: cel fizic si cel cognitiv. Pentru a nuanta cele afirmate, voi face o comparatie cu un tablou. In acest caz limitele spatiale sunt mult mai clare, insa aceasta nu se datoreaza unei forte exterioare, ci este o consecinta a creatiei insasi.

Inainte de a explica notiunea de infinit, vreau sa evidentiez ca prin carte inteleg discursul sau textul. Este evident ca un autor care ar vrea sa spuna totul intr-o singura carte, nu ar termina-o niciodata de scris. Insa, constructia discursului are un caracter rational, adica nimic din ceea ce apartine continutului acestuia nu este intamplator.

Structura este asemanatoare cu cea a unei ghicitori [1], in care cititorul este implicat, trebuind sa descopere ceea ce nu s-a spus prin ceea ce s-a spus. Desi, infinitul pare eliminat, acesta este generat de modul de receptare al simbolului si al structurii discursului. Deci, infinitul nu este o esenta a cartii, ci un potential atribut.

Din perspectiva semiologica discursul nu reprezinta realitatea insasi, ci o transfigurare a acesteia: "functia semnului este de a comunica idei prin mijlocirea mesajelor". [2] Realitatea este simbolizata, iar decriptarea textului se realizeaza prin intermediul codurilor, pe care autorul le ofera ca indicii. Pentru a percepe corect Ideea este necesar sa se identifice si sa se descifreze aceste coduri. Insa, asa cum se va observa pe parcursul acestei cercetari, aceeasi realitate este perceputa diferit, adica se dau semnificatii personale, ale aceluiasi cod sau nu sunt identificate aceleasi sistem de semne: "...sunt convinsa ca aceeasi carte la doi oameni are reactii cu totul si cu totul diferite.

Fiecare gaseste altceva, deci pe o alta coarda comunica sau mesajul ajunge." (Reit Valeria) Valorile si mesajul exprimate de autor nu sunt infirmate, ci doar subiectivizate. Prin interactiunea subiectului cu obiectul, acesta din urma capata valente nelimitate: "...Biblia le contine pe toate. Adica, orice cuvant este o deschidere spre un univers infinit. Orice cuvant cuprins in Biblie, numai daca rostesti cuvantul Tatal si poti comenta la infinit." (Luca Eugen)

Acceptand principiul lui Heraclit [3] se creaza un cerc vicios: textul prin lecturarea sa ma schimba, iar eu, in noua stare, transform la randul meu textul. Prin capitalul de cunoastere acumulat dupa citire, Eu sunt Altul, iar atunci cand revin asupra aceluiasi text care a produs schimbarea, el nu mai este acelasi. Aceasta in cazul relatiei dintre un singur individ si o singura carte. Individul se afla in imposibilitatea, nu de a nu citi o singura carte, dar nici macar o pagina.

Cititorul este prins intr-un labirint, construit de el insusi, din trei motive: in primul rand deciziei de a reciti, apoi gradului de libertate pe care il are in interpretarea simbolului: "Vietile sfintilor, care niciodata nu pot sa zic c-am citit-o si n-o s-o citesc, ca sa zic c-am citit-o. [...] Citeam de [...] 5-6 ori, ma intorceam in alte zile si acelasi fragment pe care l-am citit, sa-l vezi in alte... ziceam:

Mai, da' cum de n-am citit, ca doar era clar, cinci fraze, era clar, ia uite..." (Victoria Olteanu) si faptului ca nu tot discursul este citit cu aceeasi intensitate: "...cateodata am... am un sentiment de surpriza, ca sunt lucruri pe care, ori nu le-am sesizat la momentul cand le-am citit, dar cred ca mai degraba nu le-am sesizat decat le-am uitat..." (Ionescu Corneliu) In fata acestui dinamism etern se va incerca evadarea, insa asupra sistemelor care se creaza in acest scop voi reveni pe parcursul analizei. Atunci cand in aceasta relatie intra mai multi indivizi accentul se pune asupra multitudinilor sensurilor pe care le capata un discurs.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.