Irak

2x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.04

nivel: Liceu

Ocuparea Kuwaitului de către Irak în 1990, și atacurile repetate ale trupelor internaționale, au izolat Irakul la nivel mondial până în primăvara lui 2003, când Statele Unite și Regatul Unit au invadat Irakul și au îndepărtat Partidul Ba'ath de la putere, continuând să dețină și acum controlul asupra țării.
Irakul se află momentan (septembrie 2003) într-un proces de tranziție: Du[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Irak

Ocuparea Kuwaitului de către Irak în 1990, și atacurile repetate ale trupelor internaționale, au izolat Irakul la nivel mondial până în primăvara lui 2003, când Statele Unite și Regatul Unit au invadat Irakul și au îndepărtat Partidul Ba'ath de la putere, continuând să dețină și acum controlul asupra țării.
Irakul se află momentan (septembrie 2003) într-un proces de tranziție: După Al Treilea Război din Golf, structurile puterii au dispărut, în special Comandamentul Revoluționar. Noile structuri organizate de SUA și Marea Britanie nu sunt definitivate. După primele planuri, fostul general al Satelor Unite, Jay Garner, trebuia să devină președintele unei guvern provizoriu. La câteva săptămâni după stabilirea în funcție a lui Garner acesta a fost înlocuit: Președintele SUA, George W. Bush, l-a numit la 6 mai 2003 pe L. Paul Bremer III în funcția de guvernator al Irakului. Garner a fost subordonat acestuia.

Fostul președinte, Saddam Hussein, a fost prins pe 13 decembrie 2003 în ascunzătoarea sa din Tikrit. Astazi in 2007 Irakul se afla intr-un razboi continuu impotriva terorismului, cu organizația Al-Qa'eda în fruntea căreia se află Ossama ben Laden, cea mai periculoasa grupare terorista, precum și cu altele precum Ansar al-Sunna. În Irak au loc zilnic atentate si rapiri,sunt confruntari intre sunniti si siiti,nu se poate pune capat atacurilor.
Bagdadul a suferit două serii de bombardamente între 1991 și aprilie 2003 și este parțial distrus. Deși a suferit în timpul acestora și mari pierderi de populație civilă, a rămas unul dintre cele mai mari orașe din lume în privința populației, având 5.772.000 de locuitori (potrivit estimărilor din 2003). Ca mărime, Bagdadul este al doilea oraș al Lumii Arabe (după Cairo) și al doilea oraș din sud-vestul Asiei (după Teheran).

În paralel cu distrugerile cauzate de atacurile aeriene americane, viața din oraș a fost cuprinsă de haos după căderea regimului lui Saddam Hussein. Forțele armate și polițienești ale lui Saddam s-au destrămat, iar pe străzi și-au făcut apariția patrulele americane.
In Irak a luat nastere o noua afacere - asigurarile de terorism. O polita de asigurare de terorism arata ca o polita de asigurare de viata la care s-a mai adaugat inca o pagina cu urmatoarele clauze de protectie incluse: 1) protectie in urma exploziilor cauzate de arme de razboi sau de masini capcana; 2) in caz de asasinare; 3) in caz de atac terorist, informeaza The New York Times. In majoritatea tarilor, nu este nevoie de o asemenea polita: moartea in urma actelor de terorism este rara.

Unul dintre evenimentele cele mai mediatizate pe plan mondial, îl reprezinta iminenta izbucnire a unui razboi împriva Irakului de catre fortele militare ale tarilor membre N.A.T.O.

Motivul care determina aceasta actiune este refuzul Irakului de a se încadra in rezolutia O.N.U. cu privire la detinerea si folosirea armelor chimice si biologice de distrugere in masa.

Expertii O.N.U. insarcinati cu inspectarea arsenalului de arme, detinut de Irak au tras concluzia ca aceste arme au o raza mai mare de actiune decât cea admisa pe plan mondial. Ideea unui eventual razboi s-a ivit dupa ce Sadam Hussein a refuzat propunerea O.N.U. de distrugere a acestor rachete, situatie in care presedintele Statelor Unite ,Geoge Bush, a chemat tarile membre N.A.T.O. de a participa cu efective militare la actiunea de dezarmare a Irakului prin forta .Actiunea a fost respinsa de unele state membre precum Franta, Germania ,Belgia care propun rezolvarea conflictului pe cale diplomatica.

Romania care a fost invitata sa adere la N.A.T.O. in anul 2004,in sedinta parlamentului din data de 13.02.2003 a fost de acord cu participarea sa , punând la dispozitie trupe combatante si necombatante in zona de conflict, precum si spatiul aerian al tarii noastre pentru utilizarea lui de câtre avioanele de lupta ale aliatilor.

Inca de la începutul acestor neintelegeri toate mijloacele de informare mass-media au tratat cu interes acest subiect. Toate canalele de televiziune si radio prin intermediul unor analisti politici , ne-au informat amanuntit cu privire la acest eveniment.

In data de 14.02.2003 Consiliul de Securitate O.N.U. va adopta rezolutia cu privire la începerea sau neinceperea razboiului.

Invazia Irakului din 2003 (denumită și Războiul din Irak, Al Doilea Război din Golf și Al Treilea Război din Golf) a fost un război între Irak și o coaliție de țări condusă de Statele Unite, care a rezultat în detronarea lui Sadam Husein
În 1993, prin războiul din Golf, Irakului i s-au impus o serie de sancțiuni din partea Națiunilor Unite care stabileau, printre altele, un embargou și obligația ca toate armele de distrugere în masă să fie distruse. Regimul președintelui irakian de la acea vreme, Sadam Husein, s-a opus colaborării cu inspectorii ONU, în ciuda consecințelor embargoului asupra populației, și a tuturor atacurilor la care era supusă țara de către forțele britanice și americane.
Prin invazia Afganistanului din 2003, președintele american George W. Bush a situat Irakul pe o așa-numită axă a răului, acuzând regimul lui Sadam Husein de a deține cantități mari de arme de distrugere în masă, de a avea legături cu Al-Qaida, și de a fi un pericol iminent pentru Umanitate, bazându-se pe presupuse informații secrete.

În întreg procesul de inspecție al ONU, un grup de inspectori condus de Hans Blix, nu s-au găsit arme de distrugere în masă. Inspectorii au acuzat cu diverse ocazii Irakul, pentru că nu colaborau cu aceștia, deși nu considerau că există motive să se gândească la existența unor arme interzise. Acest argument a fost folosit de Bush, care a afirmat că irakienii îi mințeau pe inspectori. Surse din Consiliul de Securitate al ONU au afirmat mai târziu că dacă Statele Unite nu ar fi atacat, în scurt de timp s-ar fi demonstrat că Irakul nu avea nici o armă de distrugere în masă.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.