Ipostaze ale structuralismului functionalist

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.87

nivel: Facultate

Pe aceste coordonate, paradigma face posibila evitarea a doua riscuri: inregistrarea mecanica, de grefier, a datelor, pe de-o parte, pe de alta parte evadarea din realitatea concreta in universul abstract si speculativ al teoriei.%n acest sens, paradigma contine si un insemnat potential explicativ prin dezvaluirea legaturilor obiective dintre cauzele si consecintele fenomenelor. Cercetarea empiric[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ipostaze ale structuralismului functionalist

Pe aceste coordonate, paradigma face posibila evitarea a doua riscuri: inregistrarea mecanica, de grefier, a datelor, pe de-o parte, pe de alta parte evadarea din realitatea concreta in universul abstract si speculativ al teoriei.%n acest sens, paradigma contine si un insemnat potential explicativ prin dezvaluirea legaturilor obiective dintre cauzele si consecintele fenomenelor. Cercetarea empirica nu se limiteaza la rolul pasiv de a verifica si controla teoria, ci ea indeplineste cel putin patru functii majore, care contribuie la dezvoltarea teoriei:

1) teoria initiaza: 2) reformuleaza: 3) reorienteaza; 4) clarifica teoria initiala108.%ntrucat in spatiul social real functiile si disfunctiile sunt interdependente, paradigma promoveaza ca existenta metodologica, abordarea intregii complexitati a fenomenului supus investigatiei. Paradigma analizei functionale cuprinde: fenomenele sociale repetabile carora l-i se atribuie functii (procese, structuri, grupe, roluri), motivatia, scopul, consecintele latente sau manifeste ale indeplinirii sau neandeplinirii functiilor, "mecanismele" prin care functiile devin realizabile:

ierarhizarea rolurilor, a valorilor, a impertivelor normative, diviziunea muncii, dinamica sociala. "Analiza contextului structural" presupune studierea tuturor influentelor concrete dintre partile componente si intreg fara raportare la prejudecata parsonsiana a echilibrului aprioric al sistemului ... Cu aceste precizari, R.K. Merton considera ca a reusit sa faca din structuralismul functionalist o teorie si o metoda eminamente obiectiva si complet dezideologizata intrucat schimbarea sociala este posibila in limitele reformarii institutionale prin social engineering.

Pentru a demonstra virtutile euristice si explicative ale comceptiei sale, R.K. Merton particularizeaza paradigma analizei structurale la cateva probleme sociale majore ale societatii americane contemporane, precum:1) starea anomica si grupurile de atitudine aferente acesteia la nivel social. O perspectiva integral sociologica asupra anomiei sociale presupune renuntarea la considerarea acesteia ca efect al insuficientei controlurilor sociale sau al disparitiei episodice a normelor. Anomia este o starea generalizata de adaptare partiala a componentelor structurii sociale la prescriptiile normative optim proiectate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.