Ipostaze ale femeii in literatura romana

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.72

nivel: Liceu

Prima ipostaza in care gasim acest personaj feminin este aceea de fiica. Mara, mama Persidei, o vaduva puternica si ambitioasa, doreste ca fiica ei sa devina " o femeie minunata, si dulce la fire, si bogata, si frumoasa... aidoma preotesei de la Pecica", pe care Mara o admira. Aceasta statuse patru ani la calugaritele din Lipova si era hotarat ca si Persida sa urmeze acelasi drum pentru implinirea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ipostaze ale femeii in literatura romana

Prima ipostaza in care gasim acest personaj feminin este aceea de fiica. Mara, mama Persidei, o vaduva puternica si ambitioasa, doreste ca fiica ei sa devina " o femeie minunata, si dulce la fire, si bogata, si frumoasa... aidoma preotesei de la Pecica", pe care Mara o admira. Aceasta statuse patru ani la calugaritele din Lipova si era hotarat ca si Persida sa urmeze acelasi drum pentru implinirea visului Marei : A Asa are sa fie Persida mea! >>

Persida starneste in inima mamei atat mandria ca are o fata frumoasa, cat si nelinistea : A Prea I se facuse fata frumoasa, si nu mai stia ce sa faca cu dansa. >> Viata pe care o duce Persida la manastire o indeparteaza de mama ei, de casa in care a crescut : " se simtea nenorocita cand venea la casa cea saraca."Relatia mama-fiica este contradictorie: cand de apropiere si intelegere, cand de indepartare, dezaprobare a comportamentului Persidei: " - Lasa , draga mamei! Sa nu te sperii, ca au sa treaca toate cu bine. Asta e soarta femeilor! Zise ea incet si se pleca asupra ei, ca sa-i potriveasca perinile la capatai si sa-i mangaie fruntea... Nu e nimic: fii linistita, draga mamei."

"-Nu! Nu! raspunde Mara cu hotarare indarjita. Asta nu se poate! (...) Daca te-as vedea pierduta toata bucuria vietii mele, dar as zice c-au mai patit-o si alte moarta, ar fi mame si m-as mangaia in cele , mama, mama mea cea draga si scumpa si buna, iarta-ma si spune-mi tu ce sa fac." Mara realizeaza maturizarea fiicei sale: "Am facut ce am putut si dupa cum mi-a fost priceperea, acum insa mi-a venit randul sa ma uit in gura ta ."Fiica este impresionata si emotionata de cuvintele mamei in care descopera iubirea ce aceasta i-o poarta:

" Era muma ei femeia aceasta, si parca abia acum apucase a-si da seama ca nu-I este straina si ca nu din simtamant de datorie numai, ci din iubire curata umbla in voiele ei." Atunci cand este batuta si umilita de barbat se intoarce la mama ei." Trecuse de miezul noptii, si ele, desi obosite moarte, nu puteau sa doarma in culcusurile lor."In final , Persida isi rezolva problemele de familie tot cu ajutorul mamei . Mara va reuni familiile:

"Am sa ma duc chiar eu sa-I spun, s-o chem, s-o aduc: ii este nepot tot atat de bine ca mie; are si ea sa se bucure."
Cele doua " nu sunt in opozitie si nici in conflict. Ele se subinteleg una pe cealalta in existenta prezenta, trecutul presupune o legatura de filiatie, viitorul, una de devenire. Caci Persida tinde sa ajunga asemanatoare Marei, preluand probabil de la ea acele trasaturi care o pot face apta pentru viata." (Magdalena Popescu, Ioan Slavici, Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti,1977.)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.