Ipostaze ale calugarului in Decameronul

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.86

nivel: Liceu

In Evul Mediu timpuriu preotii de la tara erau, daca nu intotdeauna chiar analfabeti, in orice caz erau destul de ignoranti; iar ca viata familiala, cei necasatoriti traiau deseori in concubinaj. Insa imensa multime a calugarilor traia in conditii foarte bune in manastirile lor, bogat inzestrate si bine organizate. Biserica a cunoscut in Evul Mediu o perioada de decadere totala iar Boccaccio scoa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ipostaze ale calugarului in Decameronul

In Evul Mediu timpuriu preotii de la tara erau, daca nu intotdeauna chiar analfabeti, in orice caz erau destul de ignoranti; iar ca viata familiala, cei necasatoriti traiau deseori in concubinaj. Insa imensa multime a calugarilor traia in conditii foarte bune in manastirile lor, bogat inzestrate si bine organizate. Biserica a cunoscut in Evul Mediu o perioada de decadere totala iar Boccaccio scoate in evidenta in Decameronul multe din pacatele inaltilor prelati acordand un spatiu destul de mare demascarii ipocriziei acestora (din cele o suta de povestiri aproape douazeci au ca personaj principal un cleric).

Pentru a ilustra cateva din aceste vicii, din cauza spatiului restrans, ma voi limita la cateva povestiri care mi s-au parut semnificative.
Ridiculizarea naivei credulitati a clerului si a poporului este invaluita perfect in amuzamentul povestirii, despre escrocheria spovedaniei unui prototip de imoralitate care, prin minciuna sa, reuseste sa fie considerat drept sfant. Ser Ciappelletto, aflat pe patul de moarte se vede obligat de a se spovedi pentru a nu pricinui nenorociri celor doi frati camatari care-l gazduiau.

Desi a avut o viata extrem de imorala ("marturii mincinoase dadea cu mare placere", "de injurat stia sa-njure mai strasnic ca oricine de dumnezei si de toti sfintii", "in biserica nu ti-ar fi calcat nici sa-l picuri cu ceara", iar cele sfinte le lua in deradeze cu vorbe desucheate" etc.), acesta nici pe patul mortii nu se caieste. Ba mai mult afirma: "eu la viata mea atatea i-am facut lui Dumnezeu, incat de i-oi mai face una, acu in pragul mortii e tot un drac ". Astfel, el il pacaleste pe calugarul venit sa-l spovedeasca, facandu-l sa creada ca a dus o viata exemplara. Dupa ce moare, naivul calugar ii convinge pe ceilalti ca Ser Ciappelletto a fost un sfant si trebuie tratat cu respect si venerat de credinciosi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.