Ionica Tautu si capitulatiile

1x punct

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Calea luptei pentru emancipare politica, in conditiile unei tari atat de mici, cum era Moldova - si judecata, evident, era aplicabila si Tarii Romanesti - nu, putea fi alta decat ceea a actiunii pasnice, politico-diplomatice, in vederea largirii autonomiei politice in raporturile ei cu puterea suverana"3.

Revenind la remarcabila analiza a d-lui N. Isar " I. Tautu demonstra ca inchin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ionica Tautu si capitulatiile

Calea luptei pentru emancipare politica, in conditiile unei tari atat de mici, cum era Moldova - si judecata, evident, era aplicabila si Tarii Romanesti - nu, putea fi alta decat ceea a actiunii pasnice, politico-diplomatice, in vederea largirii autonomiei politice in raporturile ei cu puterea suverana"3.

Revenind la remarcabila analiza a d-lui N. Isar " I. Tautu demonstra ca inchinarea catre Poarta s-a facut cu titlu de protectie iar nu de supunere neconditionata"6 si o demonstra prin ilustrarea clara a situatiei libere a Moldovei de dinainte de inchinare, libertate " supt privirea si primirea natiilor invecinati"7 si ulterior a evolutiei istorice care a dus la incheierea capitulatiilor si ulterior la incalcarea treptata a acestor drepturi pana la momentul 1821.

Singura solutie, singura posibilitate pe care autorul o vede e refacerea vechiului stat: " vechile preveleghii, insamnand toati datoriile noastre si toati driturile, arata tot ceia ce eram datori sa dam"8. " in vreme ce pamantul acesta au pus armile gios, au supus incredintare odihnii sale la pre puternica stapaniri a Portii"9.
Cauza relelor sta tocmai in dezunirea pamantenilor care nu vor si nu stiu sa isi apere drepturile caci dinspre partea ei " Pre puternica Poarta totdeauna au stiut ca in pamantul acesta sant la lucrare preveleghiile asazati, pravilile lui si bunili randuieli"10.

Daca dezunirea ar fi depasita si capitulatiile ar fi considerate ca un veritabil document nu numai de politica externa, dar si de politica interna " atunce Moldavie supt un voevod patriot, cu dureri pentru statul sau... implinind toate datoriile sali catra pre puternica Poarta, fara sminteala, ar fi fost unul din pamanturile cele fericite"11.

Ionica Tautul ne apare astfel ca unul din rarii ganditori politici care observa utilitatea capitulatiilor nu doar in apararea drepturilor internationale ale patriei sale, dar si in organizarea in interior a unui nou stat, a unei noi domni capabile sa faca fata cerintelor secolului XIX. Era acesta drumul care va duce ulterior, in anii 1853-56 la lupta pentru unire prin agitarea problemei capitulatiilor, la unificarea celor doua programe de transformare interna si externa intr-unul singur: national.

Ulterior imediat dupa evenimentele anilor 1821-22 el urmarea intr-un " Plan pentru alcatuirea unei istorii a Moldovei in anii 1821 -1821", carte ce urma a se intitula " A doua solie", urmatoarele idei extrem de revelatoare pentru opinia lui asupra capitulatiilor " Titlul cartii sa fie: A doua solie. Pentru ca in adevar solii hotaratoare de soarta Moldaviei, pana acum au fost doua. Cea dintai in vremea domnului Bogdan, spre inchinare tarii sub umbra si ocrotirea Pre inaltei Porti si cea al doile, acum"12.

Aceeasi opinie o exprima I. Tautu si in largul sau raspuns " Scrisoare-pamflet impotriva marilor boieri moldoveni refugiati la Cernauti": " Deci, imi este iertat a va da sfatul meu! Eu va pun inainte ca pamantul nostru din invechime este inchinat la prea inalta Poarta, cu privileghiurile noastre -- ce sunt desavarsit priincioase si folositoare; ca supt umbra ei ne adapostim cu toata ticna si linistirea si nu avem rale, decat numai pre acele dintre noi, ci ne facem unul altuia; ca Prea inalta Poarta nu cere de la noi decat birul si supunerea; ca a le implini este cea mai legiuita datorie a noastra"13.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.