Iona de Marin Sorescu

3x puncte

categorie: Astronomie

nota: 8.57

nivel: Liceu

În Iona regăsim tehnica monologului adresat sau solilocviul construit pe baza alegoriei care face trimitere la drama ființei umane a cărei limitare îi provoacă reflecții și opinii pe tema singurătății.

Trăind într-o asemenea perioadă în care o asemenea atitudine nu putea fi evitată, autorul nu putea evita nici experiențele teatrului modern, în sensul promovat de Eugen Ionescu sau S[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Iona de Marin Sorescu

În Iona regăsim tehnica monologului adresat sau solilocviul construit pe baza alegoriei care face trimitere la drama ființei umane a cărei limitare îi provoacă reflecții și opinii pe tema singurătății.

Trăind într-o asemenea perioadă în care o asemenea atitudine nu putea fi evitată, autorul nu putea evita nici experiențele teatrului modern, în sensul promovat de Eugen Ionescu sau Samuel Becket. Astfel, Iona pune, prin esența problematicii ei, probleme ale contemporaneității care se repetă în toată lumea, ilustrând astfel sincronizarea dramaturgiei românești cu cea universală.

Existența în scenă a unui singur personaj încalcă regulile teatrului „clasic”, fapt specific majorității dramaturgilor moderni, la fel ca și renunțarea la convențiile de limbaj și de comportament scenic ale personajului dramatic. Astfel autorul își obligă personajul „să se dedubleze, să se plieze și să se strângă după cerințele vieții sale interioare și trebuințele scenice”, determinându-l să se comporte „ca și când în scenă ar fi două persoane”.

Piesa este alcătuită din patru tablouri, alternând „afară” (tablourile I și IV) și „înăuntru” (tablourile II și III). Relațiile spațiale se raportează la imaginar, elemente precum marea, plaja sau burțile peștilor fiind metafore ale ființei umane abrutalizată de existență și revoltată față de un determinism necruțător al circumstanțelor.

Primul tablou ni-l prezintă pe Iona ca pescar, aflat în fața imensității întinderilor marine, în fața vieții, a iluziei libertății. Asemenea eroilor lui Becket, Iona trăiește într-un perpetuu orizont al așteptării. Dar, fiindcă peștele fabulos întârzie să apară, iar ghinionul îl persecută, Iona încearcă, prin joc, să-și contrafacă destinul, înscenând realul.

Își aduce un acvariu și imită gestul ancestral, vânând câte o „fâță” pe care o aruncă apoi în năvodul nenorocului. Pentru început, Iona nu-și dă seama că în micul vas este prefigurat modelul redus al unui univers pervertit. Iona simbolizează omul prins, fără voia lui, însă conștientizarea acestei situații se face treptat. Pentru început, omul ignoră pericolul acestei condiții: „Scena e împărțită în două. Jumătate reprezintă o gură imensă de pește. Iona stă în gura peștelui, nepăsător.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Astronomie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.