Iona Marin Sorescu

5x puncte

categorie: Romana

nota: 7.88

nivel: Liceu

O piesa ca IONA pune probleme care sunt ale contemporaneitatii,care se repete in toata lumea si prin urmare ne aflam in prezenta unui fenomen de sincronie intre dramaturgia romaneasca si cea universala.

TEMATICA
Plecand de la metafora lui NIETZSCHE ,”Solitudinea m-a inghitit ca o balena”,Iona da expresie strigatului tragic al individului insingurat care face efort[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Iona Marin Sorescu

O piesa ca IONA pune probleme care sunt ale contemporaneitatii,care se repete in toata lumea si prin urmare ne aflam in prezenta unui fenomen de sincronie intre dramaturgia romaneasca si cea universala.

TEMATICA
Plecand de la metafora lui NIETZSCHE ,”Solitudinea m-a inghitit ca o balena”,Iona da expresie strigatului tragic al individului insingurat care face eforturi disperate spre a-si gasi identitatea(“mi-am adus aminte Iona.Eu sunt Iona.”---isi spune in final Iona),precum si neputintei momentane de a inainta pe calea libertatii,conditia asemanarii responsabile a destinului propriu.

Pe de alta parte,amplul monolog al lui M.Sorescu este interesant si ca demonstratie a unei problematici filozofice de natura existentiala,cu privire la raportul dintre individ si societate,dintre libertate si necesitate,dintre sens si nonsens.

CONSTRUCTIE SI SEMNIFICATIE.PERSONAJE
Piesa are o structura foarte riguroasa.Meditatie dezinvolta,apparent naiva si ironica,piesa lui Sorescu este construita ca un fals monolog,altfel spus,un dialog interiorizat alcatuit din replica in realitate mici poeme pe care personajul dedublat si le adreseaza lui insusi,dar si lumii care actioneaza asupra lui si asupra careia la randul sau actioneaza interogandu-I sensul.
Cate una dintre aceste replici conduce la cate o pagina de poezie din culegerile anterioare urmand identitatea spiritului poetului.

Realizata,asa dar,ca o mare metafora piesa urmareste peripetiile devenirii lui Iona experientele sale in trecerea da la starea de inconstienta la starea de luciditate.

Iona este pescar adica omul aflat in fata marii(libertate,aspiratie sau iluzie).El traieste intr-un perpetuu orizont al asteptarii,Dar,fiindca pestele fabulos intarzie sa apara iar ghinionul il persecute,Iona incearca prin joc sa-si contrafaca destinul ca expresie deviata a libertatii.Isi aduce acasa un acvariu si distrandu-se imita gestul ancestral:vaneaza cate o “fatza” pe care o arunca apoi in navodul nenorocului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.