Iona - Marin Sorescu

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.86

nivel: Facultate

"Iona" foloseste tehnica monologului dialogat, ce pune in valoare numeroase idei privind existenta si destinul uman, insusi autorul precizand in deschiderea piesei: "ca orice om foarte sigur, Iona vorbeste tare cu sine insusi, isi pune intrebari si raspunde". Intrebat despre semnificatia dramei, Sorescu afirma intr-un interviu: "Imi vine pe limba sa spun ca Iona sunt eu...Cel care traieste in Tara[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Iona - Marin Sorescu

"Iona" foloseste tehnica monologului dialogat, ce pune in valoare numeroase idei privind existenta si destinul uman, insusi autorul precizand in deschiderea piesei: "ca orice om foarte sigur, Iona vorbeste tare cu sine insusi, isi pune intrebari si raspunde". Intrebat despre semnificatia dramei, Sorescu afirma intr-un interviu: "Imi vine pe limba sa spun ca Iona sunt eu...Cel care traieste in Tara de Foc este tot Iona, omenirea intreaga este Iona, daca-mi permite, Iona este omul in conditia lui umana, in fata vietii si in fata mortii".

Geneza : Drama are la origine mitul biblic al lui Iona, fiul lui Amitai. Iona este insarcinat in taina sa propovaduiasca cuvantul Domnului in cetatea Ninive, caci pacatele omenirii ajunsesera pana la cer. Iona se razgandeste si se ascunde pe o corabie cu care fuge la Tarsis. Dumnezeu il pedepseste pentru nesupunere provocand o furtuna pe mare. Corabierii banuiesc ca Iona este vinovat de mania cereasca si il arunca in valuri. Din porunca divina, Iona este inghitit de un monstru marin si dupa 3 zile si 3 nopti petrecute in burta pestelui in pocainta, "Domnul a poruncit pestelui si acesta a varsat pe Iona pe uscat".

Subiectul acesta este numai un pretext, personajul deosebindu-se de biblicul Iona prin aceea ca acesta din urma este inghitit de chit pentru ca voia sa fuga de o misiune, pe cand eroul lui Sorescu nu savarsise nici-un pacat, se afla inca de la inceput "in gura pestelui" si nici nu are posibilitatea eliberarii de fapt.
Titlul : ar putea fi interpretat ca fiind format din particula "io" (domnul, stapanul) si "na", cu sensul familiar a lui "ia" denumind personajul piesei care apare intr-o tripla ipostaza: pescar, calator si auditoriu.

Drama este alcatuita din patru tablouri.
Tema: este strigatul tragic al individului insingurat, care face eforturi disperate de a-si regasi identitatea, neputinta eroului de a inainta pe calea libertatii si a asumarii propriului destin, raportul dintre individ si societate, dintre libertate si necesitate, ca probleme filozofice existentiale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.