Iona - Bacalaureat

5x puncte

categorie: Romana

nota: 7.47

nivel: Liceu

Piesele de teatru care intră în această trilogie (Iona – 1960, Paracliserul – 1970 și Matca – 1973) propun un teatru metaforic în care omul e privit din perspectivă ontologică. Trilogia adună toate aceste piese 1974 sub un titlu plin de semnificații care trimite la cunoaștere, la aspirații înalte, la esență (sarea).

Crezul artistic din aceste piese este acela că su[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Iona - Bacalaureat

Piesele de teatru care intră în această trilogie (Iona – 1960, Paracliserul – 1970 și Matca – 1973) propun un teatru metaforic în care omul e privit din perspectivă ontologică. Trilogia adună toate aceste piese 1974 sub un titlu plin de semnificații care trimite la cunoaștere, la aspirații înalte, la esență (sarea).

Crezul artistic din aceste piese este acela că subiectivitatea asumată este expresia maximei obiectivări („cu cât ești mai subiectiv, cu atât vezi că te întâlnești cu mai mulți inși”).

Pe de altă parte, acest crez artistic reînviază o filozofie prezentă în literatura interbelică: parafraza „Iona sunt eu” trimite cu gândul la Flaubert, unde naratorul sau personajul principal se identifică cu un altul la fel de important.

„Iona” este o dramă a cunoașterii în aceeași măsură în care „Paracliserul” este o dramă a creației, iar „Matca” a vieții și a morții. Această „tragedie” modernă se desfășoară în 4 tablouri, încercând să mute într-un registru contemporan al discursului probleme și conflicte puternice din antichitate.

Cele 4 tablouri se desfășoară simetric într-o poziție tipică de intrare în conflict, marcat la nivelul conștiinței personajului. Astfel, din punctul de vedere al personajelor, cele 4 tablouri parcurg etapele de la inconștiență la căpătarea conștiinței de sine prin revelație.

Filozofia care marchează existența acestui personaj face parte din gândirea omului obișnuit care simte apăsarea destinului implacabil: „fiecare om trebuie să-și vadă de trebușoara lui”. În principiu, fiecare tablou reflectă această perspectivă tragică pe care omul trebuie să și-o asume: „omul să privească în cercul său și să tacă”.

Drumul de la tabloul I la tabloul IV are valoare inițiatică și are drept scop revelația propriei identități. Formula de monolog dialogat încearcă un joc de perspective: ego-alter-ego. Personajul e constuit după un model celebru, cu rezonanțe biblice – un propovăduitor al cuvântului lui Dumnezeu. Deși se păstrează punctul de plecare biblic, în piesa lui Sorescu personajul cunoaște o ascensiune atât din perspectiva filozofică, cât și din perspectivă morală.

Piesa începe cu un avertisment care așază personajul într-o poziție excepțională: „Ca orice om foarte singur Iona vorbește cu sine cu voce tare”. Este un personaj paradoxal chiar de la început pentru că depășește condiția de pescar tăcut, de individ comun. Se instalează astfel tehnica paradoxului la baza caracterizării.

De altfel, cele 2 coordonate constante ale teatrului sorescian sunt ironia și paradoxul. Este singurul registru posibil pentru a relua probleme grave adaptate la specificul contemporan. Personajul Iona se autodefinește prin voce. Este deosebit de locvace și dornic de comunicare și cunoaștere.

Așezat în primul tablou în gura unei peșteri (de fapt un pește uriaș), Iona pune în evidență pericolul iminent în care omul e forțat să trăiască chiar fără să aibă cunoștință de ce.

Spre deosebire de personajul biblic, Iona are un scop bine configurat. El așteaptă „peștele cel mare”, adică șansa de a se afirma și de a da măsura valorii sale. Ironia este deplină și se emană în momentul când personajul încearcă să prindă peștele cel mare, pescuind în acvariu.
Ca orice om obișnut Iona nu sesizează absurdul existenței sale. Toată aventura care urmează are drept scop revelarea acestui absurd, fără a impune totuși nota pesimistă în mesaj.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.