Ion romanul obiectiv,modern, interbelic,psihologic, realist,social,monografic

5x puncte

categorie: Romana

nota: 7.29

nivel: Liceu

Ion.Al treilea nucleu narativ apare in prezentarea Anei care a fost sedusa de Ion. Acest aspect apare in nuvela lui Rebreanu , “Rusinea” , in care Rodovica este vazuta ca o victima a iubirii si este alungata de tatal sau fiindca pacatuise.

Avand o structura simetrica, romanul are in partea de inceput o descriere a drumului care duce spre satul Pripas. Aceasta descriere a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ion romanul obiectiv,modern, interbelic,psihologic, realist,social,monografic

Ion.Al treilea nucleu narativ apare in prezentarea Anei care a fost sedusa de Ion. Acest aspect apare in nuvela lui Rebreanu , “Rusinea” , in care Rodovica este vazuta ca o victima a iubirii si este alungata de tatal sau fiindca pacatuise.

Avand o structura simetrica, romanul are in partea de inceput o descriere a drumului care duce spre satul Pripas. Aceasta descriere are statutul de incipit(este o descriere care contine cateva elemente demne de retinut care se vor regasi in continutul operei).
Apare descrisa crucea “stramba pe care e rastignit un Hristos cu fata spalacita de ploi si cu o cununita de flori vestede agatata de picioare”. Lemnul crucii este” innegrit de vremuri si mancat de carii”. Aceasta imagine trista este ca un avertisment in care se vor derula numeroase drame.

In Ion dupa descrierea drumului este prezentata hora.
In spatiul rural hora are o importanta deosebita, ea nu este numai un prilej de de petrecere ci si o modalitate de comunicare, de intalnire a satenilor. Hora satului are loc in curtea Todosiei, vaduva lui Maxim Oprea. Prozatorul prezinta hora pentru a releva statificare sociala.
Din primele pagini isi face aparitia eroul central al cartii, Ion, fiul lui Alexandru Glanetasu. Autorul prezinta de la inceput conflictul interior sau psihologic al personajului care este dominat de doua patimi.

El isi doreste cu ardoare sa aiba pamant, dar in acelasi timp este indragostit de Florica “frumoasa satului”.
Ion este un spirit calculate si isi da seama ca nu poate dobandi rapid pamantul visat decat daca se va casatori cu o fata bogata. Din pespectiva lui Vasile Baciu, Ana ar fi trebuit sa se casatoreasca cu George Bulbuc.

Ana insa se simte atrasa de Ion si crede ca iubirea acestuia este sincera. Ion este constient ca Vasile Baciu nu v-a accepta casatoria lui cu Ana. Ea ramane insarcinata si este maltratata de tatal sau. In realitate Ion pretinde tot pamantul lui Vasile Baciu. Bogatanul manifesta o ura imensa fatade Ion si din cauza aceasta apare si conflictul intre cei doi. Intervine preotul care ii convinge pe cei doi sa ajunga la o intelegere si astfel se hotaraste nunta.

Nunta Anei si a lui Ion nu se desfasoara dupa un ceremonial traditionalpentru ca ANA este insarcinata. Ea o roaga pe Florica sa indeplineasca anumite obiceiuri de nuta considerand-o “sora miresei”.
Acest lucru este evident in secventa narativa in care Ion danseaza cu Florica, iar starea Anei este ingrozitoare. Ea se lamenteaza repetand sintagma “ Ionica,norocul meu.”.

Nici dupa nasterea copilului , botezat Petrisor, situatia Anei nu se imbunatateste. In plus are de suportat indiferenta lui Ion in mintea caruia exista doua imagini antinomice: chipul Floricai mai frumoasa ca oricand si imaginea Anei.Ne mai suportand existenta tragica Ana se sinucide spanzurandu-se in sura.Moartea ei reprezinta o stare de usurare pentru Ion si o stare de tristete pentru Vasile Baciu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.