Ion luca caragiale (date biografice)

1x punct

categorie: Romana

nota: 8.74

nivel: Gimnaziu

     1852--La 30 ianuarie s-a nascut la Haimanale-Prahova I.L.Caragiale, fiul lui Luca (secretar al Manastirii Margineni) si al Ecaterinei Caragiali. Astazi satul poarta numele marelui dramaturg.


     1859-60--Primul an de scoala, la Ploiesti. Deprinde scrisul si cititul de la parintele Marinache si dascalul Haralambie, de la Biserica Sf. Gheorghe. Tatal devine avocat la Plo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ion luca caragiale (date biografice)

     1852--La 30 ianuarie s-a nascut la Haimanale-Prahova I.L.Caragiale, fiul lui Luca (secretar al Manastirii Margineni) si al Ecaterinei Caragiali. Astazi satul poarta numele marelui dramaturg.


     1859-60--Primul an de scoala, la Ploiesti. Deprinde scrisul si cititul de la parintele Marinache si dascalul Haralambie, de la Biserica Sf. Gheorghe. Tatal devine avocat la Ploiesti.


     1860-61--Baiatul urmeaza cursurile clasei a II-a la Scoala


Domneasca nr. 1 Ploiesti.


     1862-64--La aceeasi scoala, îl are ca învatator pe Bazil Dragosescu, despre care pastreaza amintiri frumoase, între care si vizita emotionanta a lui Cuza Voda. Obtine certificatul de absolvire a cursului primar.


v1864-67--Frecventeaza Gimnaziul "Sf. Petru si Pavel" Ploiesti. 1868-68--Biografii afirma ca ar fi urmat clasa a V-a liceala la


Bucuresti, unde se mutase familia.


     1868-70--Urmeaza cursul de mimica si declamatie, tinut la


Conservatorul din Bucuresti de Costache Caragiali, unul din


unchii sai, autor dramatic si actor.


     1870 --La 18 ani, este copist la Tribunalul Prahova, dupa dorinta


batrânului sau tata, care decedeaza bolnav de idropizie. Dupa


înmormântarea tatalui, Ion Luca paraseste aceasta functie si


este destituit. Ramâne singurul sustinator al mamei sale


Ecaterina si al surorii sale Lenci (cu 3 ani mai tânara).


     1871-72--Sufler si copist la Teatrul National din Bucuresti.


     1873-75--Începe cariera de gazetar în revista Ghimpele.


     1875-76--"Girant responsabil" la ziarul Alegatorul liber.


     1876-77--Redactor al Claponului. Cu F. Dam, editeaza ziarul


Natiunea româna.


     1878--Colaboreaza la Timpul, avându-i colegi pe Eminescu si


Slavici. Traduce din franceza tragedia în versuri Roma


învinsa de Al. Parodi, reprezentata la 21 mai pe scena


Teatrului National Bucuresti. Tot în mai, participa pentru


prima oara la o întrunire a Societatii Junimea. În toamna T.


Maiorescu îl ia la Iasi, pentru a citi piesa O noapte


furtunoasa.


     1879-- La 18 ianuarie - premiera comediei O noapte furtunoasa la Nationalul bucurestean. Face o calatorie la Viena.


     1881-83--Este revizor scolar pentru judetele Neamt-Suceava si apoi


Arges-Vâlcea.


     1884-- La 13 noiembrie, premiera capodoperei sale dramatice O scrisoare pierduta. Functionar al Regiei Monopolurilor.


     1885-- Premiera comediei D-ale carnavalului. Este profesor suplinitor la Liceul "Sf. Gheorghe" din Bucuresti. În Convorbiri literare apare studiul Comediile d-lui Caragiale semnat de Titu Maiorescu. Se naste Mateiu, fiu natural al Mariei Constantinescu, recunoscut de I. L. Caragiale.


     1886-- "Omul fara noroc" intra în zodia îmbogatirii. Moare în Capitala vara primara a mamei sale, Ecaterina Momolo, batrâna cu avere. Urmeaza un lung proces pentru mostenire, între urmasi.


     1887-- Tipareste la Sibiu cartea Roma învinsa, tradusa de Caragiale. 1888-89--Director general al teatrelor. Staruintele sale nu sunt


apreciate de oficialitati si demisioneaza. Moare mama sa Ecaterina Caragiali (73 ani), din familie ramânând numai el si sora-sa Lenci. La editura Socec, îi apare volumul Teatru. Se casatoreste cu Alexandrina Burelly, fiica arhitectului Gaetano Burelly. Calatorie în Italia.


     1890--Premiera dramei Napasta la Nationalul bucurestean.


     1891--Apar volumele Teatru si Napasta, învinuite de imoralitate si


respinse de la Premiul Academiei.


     1892 --Întrând în conflict cu junimistii, tine conferinta Gâste si


găsti literare, la Ateneu. Apare volumul Pacat..., O faclie de


Paste, Om cu noroc (3 novele).


     1893--Scoate prima serie a Moftului român, cu A. Bacalbasa. Se naste al doilea fiu, Luca Ion, viitorul poet. Deschide prima sa berarie, scandalizându-i din nou pe adversari.


     1896-- Publica volumul Schite usoare. Scoate pentru scurt timp


Epoca literara, cu St. O. Iosif (secretar de redactie). Solicita directia Teatrului National din Iasi, dar este refuzat de primarul N. Gane.


     1897-- Apar volumele sale: Schite si Notite si Fragmente literare.


     1899--Este numit registrator la Regia Monopolurilor Statului.


     1901--Caragiale este sarbatorit la Ateneul Român cu prilejul împlinirii a 25 de ani de activitate literara. B. Delavrancea si Tache Ionescu îl elogiaza, primind o pana de aur. Apare volumul Momente. La 1 aprilie, îsi pierde slujba de la Regia Monopolurilor si scoate a doua serie din Moftul Român. Este epoca procesului de calomnie intentat lui. Const. Al. Ionescu-Caion, un psihopat care publicase în Revista literara doua articole în care Caragiale era învinuit ca a plagiat piesa Napasta dupa un fictiv autor ungur, Istvan Kemeny.


     1902-- Prietenul sau Barbu Delavrancea pledeaza stralucit la Procesul Caion pentru Caragiale si gazetarul mincinos este condamnat în lipsa. Pâna la urma Caion a fost achitat. Alta lovitura împotriva lui Caragiale: volumul Momente este respins de comisia de premii a Academiei.


     1904 --Atacat mereu de adversari, respins de la premiul Academiei, Caragiale nu-si mai gaseste locul la Bucuresti. De aceea, împreuna cu familia face o calatorie în Italia, Franta, Germania. Acum îi revine partea din averea mostenita.


     1905-- Se stabileste cu cei dragi la Berlin, într-un exil de buna voie. Face proiectul noii comedii Titirica, Sotirescu & Co, dar n-o va termina niciodata. Teatrul îi adusese, personal, numai necazuri.


     1907 --Pastreaza legaturile cu prietenii din tara, fiindu-i dor de plaiurile natale. Publica pamfletul 1907, din primavara pâna-n toamna. Reface bunele relatii cu Titu Maiorescu, pe care îl învinuise de falsificarea textelor lui Eminescu.


     1908 --Publica în trei volume, la Editura "Minerva", Opere complete. Desi în ultimii ani de viata s-a stabilit la Berlin, face câteva calatorii în vatra româneasca, inclusiv la Bucuresti.


     1909 --Apar Kir Ianulea în Viata româneasca.


     1910 --Publica volumul Schita noua, care cuprinde schite si povestiri scrise în ultimii ani de munca literara.


     1912 --Împlineste 60 de ani de viata si e tot la Berlin, departe de tara. Presedintele Societatii Scriitorilor Români, Emil Gârleanu, îi propune sarbatorirea la Bucuresti. Dar Caragiale are motive sa refuze aceasta sarbatorire, expediind delicatului sau prieten o telegrama, în stil caragialesc. La 9 iunie, I. L. Caragiale moare subit la Berlin si, mai apoi, corpul este adus la Bucuresti. Astazi îsi are mormântul la Cimitirul Bellu, nu departe de Eminescu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.