Ion luca caragiale (activitate literara)

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.66

nivel: Liceu

     Considerati preliminarii:

      Ion Luca Caragiale este cel mai mare dramaturg romān. Critica literara a remarcat exceptionala īnzestrare a lui Caragiale pentru comic īn comedii, si pentru analitic (analiza sufleteasca, psihologica) īn nuvele si īn drama Napasta. Deci se vorbeste de bivalenta spiritului caragian. Īn acest sens criticul literar Maria Vada Capesan considera ca d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ion luca caragiale (activitate literara)

     Considerati preliminarii:

      Ion Luca Caragiale este cel mai mare dramaturg romān. Critica literara a remarcat exceptionala īnzestrare a lui Caragiale pentru comic īn comedii, si pentru analitic (analiza sufleteasca, psihologica) īn nuvele si īn drama Napasta. Deci se vorbeste de bivalenta spiritului caragian. Īn acest sens criticul literar Maria Vada Capesan considera ca dimensiunea operei lui Caragiale se īntinde de la masca la hau (simbol al rāsului - profunsime, adāncime sufleteasca, zona ascunsa a constientei).     Viata si activitatea literara.

      A nascut la 30 ianuarie 1852 īn localitatea Haimanale de lānga Ploiesti. Parintii: Luca si Ecaterina Caragiale. Caragiale s-a nascut īntr-o familie cu traditii īn domeniul dramaturgiei si al actoriei, astfel tatal sau a fost actor, apoi administrator de mosie. Unchii lui Costache si Iorgu au fost si ei actori, autori dramatici, si conducatori de trupe teatrale.

      Studiile l-a urmat īn scoala primara (1860-64) la Ploiesti; gimnaziul (1864-67) la Ploiesti; urmeaza apoi cursuri de arta dramatica la conservatorul din Bucuresti.

      Debutul are loc īn revista Ghimpele (1863).

      Ocupa o serie de functii marunte. Este copist, corector, mai tarziu gazetar. Colaboreaza la mai multe ziare si reviste (Creatorul,Claponul,Alegatorul liber,Unirea democratica). Īn 1978 Titu Maiorescu īl cheama la redactia ziarului Timpul. Eminescu īl īntroduce la Junimea, unde īsi citeste prima comedie O noapte furtunoasa.     " Perioada marilor creatii dramatice: O noapte furtunoasa (1879), Conul Leonida fata cu reactiunea (1879), O scrisoare pierduta (1884), D-ale carnavalului (1885), Napasta (1890)

     " Perioda prozei scurte: volumul Momente (1901), volumul Nuvele si povestiri (1908)      Urmeaza un moment greu īn viata lui Caragiale: procesul Caion. Acuzat pe nedrept plagiat (copiat), aparat la proces de Barbu-Stefanescu de la Vrancea. Caragiale si-a īnaintat operele academiei spre a fi premiate, dar ei au fost respinse. Nemultumit din 1905 se stabileste la Berlin. Stabilirea la Berlin n-a īnsemnat īnsa o rupere totala de cei de acasa, asfel īn anul 1907 īn timpul rascoalelor taranesti Caragiale a scris un pampflet 1907. Din primavara pāna īn toamna. Scriitorul se stinge din viata īn Berlin la 9 iunie 1912. Este adus īn tara si īngropat īn Bucuresti la cimitirul Belu.     Momente si schite

      George Ronetti la aparitia volumului Momente afirma (1901): Nu momente maiestre, monumente! Momentele si schitele sunt mici instantanee de viata, prin care ne ofera o imagine complexa, a societatii timpului. Critica literara a remarcat talentul exceptional a lui Caragiale, īn surprinderea unor aspecte semnificative ale vietii intime si publice, īn realizarea unei tipologii variate si reprezentative. Marea performanta a lui Caragiale este ca realizeaza aceste lucruri pe un spatiu mic, doua-trei-patru pagini. Deci prima caracteristica esentiala a acestor proze este conciziunea. Īn aceste proze scurte se observa talentul dramaturgului prin stiinta dialogului foarte scurt, dar care individualizeaza spihologii. O replica demonstreaza de multe ori nivelul de cultura, interesul dominant, psihologia personajului. Din doua trei trasaturi Caragiale sugereaza un caracter. Īnscenarea este prezenta si aici prin pretioase observatii, comentarii ale autorului. Caragiale are o viziune critica, satirica asupra realitatii. Aceste proze scurte alcatuiesc un adevarat mozaic realist, satiric al societatii contenporane autorului. Foarte variate din punctul de vedere a continutului, momentele si schitele ne ofera o imagine cuprinzatoare a institutiilor, moravurilor epocii: scoala: Un pedagog de scoala noua, Dascal prost, Bacaloriat; demagogia politicienilor: Amicul X, Triumful talentului; justitia: Petitiune, Articolul 214, Arendasul romān, Tempora; inmoralitatea vietii de familie: Tren de placere, Mici cadouri; educatia gresita din unele familii burgheze: Vizita, D-l Goe; presa: Triumful talentului, Telegrame.      Comicul:

      Si īn prozele scurte comicul este bine realizat, ascuzānd pe fiecare data satira. Caragiale valorifica si īn proza scurta o serie de procedee noi, ca de exemplu oratoria, rupturile la nivelul limbajului (La caldura), libajul bombastic din presa. Efectul este comic si satira īn acelasi timp vizānd incultura, demagogia, suficienta. O alta trasatura este caracterul dramatic īn sensul ca prozatorul se bazeaza pe dialog, pot fi oricand dramaturizate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.