Ion heliade radulescu

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.00

nivel: Liceu

     I s-a zis parintele literaturii romāne si i s-a ridicat o statuie la Bucuresti. Este, a doua mare personalitate a literaturii romāne dupa D. Cantemir" (G. Calinescu). Vede lumina zilei la Tārgoviste, ca fiu al lui Ilie Radulescu. Urmeaza Scoala greceasca de la Schitu Magureanu. Trece la Colegiul Sf. Sava, ajutāndu-l pe Gh. Lazar si devenind, la retragerea acestuia, succesor de nadejde. Va pre[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ion heliade radulescu

     I s-a zis parintele literaturii romāne si i s-a ridicat o statuie la Bucuresti. Este, a doua mare personalitate a literaturii romāne dupa D. Cantemir" (G. Calinescu). Vede lumina zilei la Tārgoviste, ca fiu al lui Ilie Radulescu. Urmeaza Scoala greceasca de la Schitu Magureanu. Trece la Colegiul Sf. Sava, ajutāndu-l pe Gh. Lazar si devenind, la retragerea acestuia, succesor de nadejde. Va preda aici romāna si matematica. Publica la Sibiu Gramatica Romāneasca (1828). Īnfiinteaza primul ziar Curierul romānesc (1829), urmat de suplimentul literar Curierul de ambe sexe (1837). Īn 1836, īsi aduna productia literara īn volumul Culegeri din scrierile lui I. Eliad de proze si de poezie. Participa la pregatirea Revolutiei de la 1848, redacteaza proclamatia ce s-a citit la Izlaz, e membru al guvernului provizoriu si e silit a se expatria, traind 10 ani departe de tara la Paris, Constantinopol si Insula Chios. Abia īn 1859 se īnapoiaza din exil.


     Cel care pregatise revolutia n-a īmpartasit ideile radicale, violente ale confratilor politici. Īn opozitie cu aripa radicala a revolutionarilor, I.H.R. era adept al actiunilor moderate, pentru a feri tara de interventia straina. S-a pronuntat īn potriva īmproprietaririi clacasilor, pentru desprinderea totala de sub influenta Rusiei si pentru o īntelegere cu Turcia. Multi din fostii prieteni i-au devenit adversari. Īsi ia aere de profet, īmproscāndu-si adversarii cu furie nestapānita.


     Scriitor, filolog si īndrumator cultural, Heliade domina o jumatate de secol de poezie romāneasca. Īsi face planuri mari, dar nu le duce la īndeplinire. Īncearca toate speciile genului liric, īnsa productiile literare sunt inegale: unele excelente, altele slabe, lipsite de culoare. S-a dovedit īnzestrat pentru poezia satirica si fabula. Si īn proza, unde are talent, se distinge spiritul sau satiric. Cea mai importanta opera este Echilibru īntre antiteze, prima schita romāneasca a unui sistem filosofic.


     Capodopera literara a lui H. ramāne Zburatorul:


     "Vezi, mama, ce ma doare! si pieptul mi se bate, Multimi de vinetele pe sān mi se ivesc; Un foc s-aprinde-n mine, racori ma iau din spate, Īmi ard buzele, mama, obraji-mi se palesc!"


     Porneste de la mitul folcloric, de care vorbeste si Dimitrie Cantemir īn Descriptio Moldaviae. Acelasi mit īl inspira si pe Eminescu īn Calin (File de poveste) si īn Luceafarul.


     Poetul nostru national īl admira astfel īn Epigonii:


     "Eliad zidea din visuri si din basme seculare Delta biblicelor sfinte, profetiilor amare, - Adevar scaldat īn mite, sfinx patrunsa de-nteles. Munte cu capul de piatra de furtune detunata, Sta si azi īn fata lumii o enigma nesplicata, Si vegheaz-o stānca arsa dintre nouri de eres."
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.