Ion de Liviu Rebreanu Bac

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.00

nivel: Liceu

Conflictul este generat, ca în orice roman realist de dorința de parvenire a unui personaj, de lupta pentru o poziție socială sau de confuziile generate de iubire. Conflictul central al romanului este lupta pentru pământ care determină în lumea satului poziția socială a indivizilor și autoritatea lor morală.

Ion este implicat într-un dublu conflict exterior: cu Vasile Baciu, pentru[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ion de Liviu Rebreanu Bac

Conflictul este generat, ca în orice roman realist de dorința de parvenire a unui personaj, de lupta pentru o poziție socială sau de confuziile generate de iubire. Conflictul central al romanului este lupta pentru pământ care determină în lumea satului poziția socială a indivizilor și autoritatea lor morală.

Ion este implicat într-un dublu conflict exterior: cu Vasile Baciu, pentru obținerea pământului și cu George Bulbuc, pentru Ana și apoi pentru Florica. În confruntarea cu Vasile Baciu, el folosește șantajul moral, amenințând că dacă nu i se vor satisface condițiile, Ana va fi expusă lumii ca una care a păcătuit înainte de nuntă, rămânând însărcinată.

Cu George, conflictul are ca miză iubirea. Momentul în care se intensifică conflictele este nunta lui Ion cu Ana, când fata realizează că ea nu reprezintă pentru soțul ei decât sursa averii. Se adaugă si conflicte etnice (intre maghiari si romani), interioare (cum ar fi framantarea lui Iona intre cele doua „glasuri” al pamantului si al iubirii).

Constructia personajelor se realizează in spirit realist, sustinand firul epic al romanului: personaje tipice care actioneaza in situații tipice, reprezentative pentru o categorie sociala. Taranul însetat de pamant este principalul exponent al romanului.

Pe de alta parte, personajele apar in strânsa relație cu mediul social in care trăiesc, fiind un produs al societatii: faptele lui Ion isi găsesc pana la un punct justificarea in modalitatea prin care sătenii din Pripas valorifica indivizii in funcție de unica valoare materiala care contează, pamantul.

Ion al Galentasului are rolul personajului principal, complex, cu insusiri contradictorii: viclenie si naivitate, gingasie si brutalitate, insistenta si cinism. Personajul eponim (numele sau da titlul romanului) domina întreaga lume care gravitează in jurul sau (Ana, Vasile Baciu, Florica, George) si care contribuie la evidențierea trăsăturilor lui. Conform delimitării lui Forster, Ion este un personaj rotund, având capacitatea de a surprinde cititorul in mod convingător prin reacțiile si gesturile lui.

Ion se situează la intersecția mai multor tipologii realiste. Din punctul de vedere al categoriei sociale, el aparține tipului taranului a cărui patima pentru pamant izvoraste din convingerea ca acesta ii susține demnitatea si valoarea in comunitate. Din punctul de vedere al categoriei morale, Ion este tipul arivistului, femeia nereprezentand decât un mijloc de parvenire.

Prin destinul sau tragic, Ion depaseste caracterul reprezentativ si se individualizează. De aceea, Nicolae Manolescu identifica in roman trăsături naturaliste: “Marcați de la început de o ereditate nefasta, eroii naturaliști sunt, intr-un fel, traiti de propriul destin.(..) Aproape nu este personaj in acest roman care sa nu devină o victima”. Conturat obiectiv si realist, sugestiile naturaliste se estompează. Ion aparține clasei taranilor săraci care se confrunta cu ierarhizarea valorilor umane pe baza averii.

Încercarea disperata a lui Ion de a dobândi pamant nu mai poate fi privita, in aceste condiții, doar ca expresie a lăcomiei, ci mai ales ca expresie a dorinței de a scăpa de eticheta înjositoare de sărăntoc “si de umilința de a repeta soarta tatălui sau, care se învârte la hora, pe lângă bogătani ca un câine la ușa bucătăriei” .

Constientizand organizarea sociala nedreapta, Ion intelege si ca toate calitatile sale nu sunt suficiente pentru a-i schimba statutul, asa ca trebuie sa gaseasca parghiile de a se impune, ignorand atat sentimentele, cat si criteriul moral.

Drama lui Ion se desfasoara intre doi poli evidentiati inca de la nivelul structurii romanului. “Glasul pamantului” si “Glasul iubirii” reprezinta “vocile” interioare care motivează acțiunile personajului. Dorința de a avea pamant intra in contradicție cu iubirea, conflict enunțat inca din scena horei, când o joaca pe Ana, dar privește cu dor la Florica.

Dupa ce intra in posesia pamanturilor lui Baciu, Ion descopera ca “altceva trebuie sa fie temelia” si revine la pasiunea pentru frumoasa Florica, casatorita acum cu George Bulbuc. Ion este un personaj realist cu o psihologie bine indvidualizata care contrazice stereotipia de mecanism a vieții satului. In tot ceea ce face exista o exagerare, o încălcare a măsurii, un factor irațional, ”determina deplasarea tipicului spre atipic”.

Scena care evidentiaza cel mai bine prezenta “factorului irațional” este cea care explica insasi geneza romanului: sarutarea pamantului. Stăpân al tuturor pamanturilor, Ion se simte un uriaș la picioarele căruia se zbate un balaur. In pragul desprimavararii, taranul are asupra pamantului o percepție cvasihieratica, văzând in delnițele sale imaginea unei ibovnice ispititoare.

Scena, construita pe tehnica realista a detaliului semnificativ, pare sa surprinda un moment prozaic, dar tonalitatea descriptiva pregateste lectorul pentru momentul-cheie. La nivel cromatic, autorul optează pentru non-culori, cu alternanta dintre albul zăpezii si negrul pamantului, care actioneaza hipnotic asupra protagonistului.

Astfel, procedeul stilistic fundamental ramane comparația care transfera antropomorfizeaza peisajul: „locul ca o fata frumoasa care si-ar fi lepadat camasa aratandu-si corpul gol, ispititor”, „ca bratele unei iubite patimase”.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.