Ion Pillat - date biografice

1x punct

categorie: Romana

nota: 8.68

nivel: Gimnaziu

Poet, eseist, traducător. S-a născut la 31 martie 1891 la Bucureşti şi a murit la 17 aprilie 1945 tot la Bucureşti. Descendent al unei familii vechi de boieri: tatăl din ţinutul Fălciului şi mama sa era fiica lui I.C. Brătianu. Absolvent al Colegiului ,,Sf. Sava". Examen de bacalaureat la Liceul ,,Henric IV" din Paris, 1909. Student la Sorbona (191[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ion Pillat - date biografice

Poet, eseist, traducător. S-a născut la 31 martie 1891 la Bucureşti şi a murit la 17 aprilie 1945 tot la Bucureşti. Descendent al unei familii vechi de boieri: tatăl din ţinutul Fălciului şi mama sa era fiica lui I.C. Brătianu. Absolvent al Colegiului ,,Sf. Sava". Examen de bacalaureat la Liceul ,,Henric IV" din Paris, 1909. Student la Sorbona (1910). Licenţiat în litere (1913) şi drept (1914). A participat la Conferinţa de la Paris, ca secretar al lui Al. Vaida-Voievod (1919). A scris versuri, ca licean, la Paris.
A debutat în ,,Convorbiri literare", 1911, sub patronajul lui Titu Maiorescu. Poeziile de debut: ,,Pictor ignotus", ,,Cântec nocturn", ,,Rugă budistă". A frecventat cenaclul lui Al. Macedonski ,,Literatorul". În 1912 debutează în volum cu ,,Visări păgâne". A editat pe propria-i finanţare: ,,Flori sacre" de Al. Macedonski, ,,Plumb" de G. Bacovia şi ,,Poezia toamnei". A editat împreună cu Tudor Arghezi revista ,,Cugetul românesc". A călătorit în Grecia, Spania, Italia. Ia parte la Conferinţa de pace de la Paris (1919).
În 1936 a fost ales membru corespodent al Academiei Române. A tradus din poezia engleză, spaniolă, americană, germană. În anul 1944 a apărut ediţia definitivă de Poezii în 3 volume. În colaborare cu A. Maniu a scris două piese de teatru: ,,Dinu Păturică" - comedie şi ,,Tinereţe fără bătrâneţe" - feerie.

Opera:
Versuri: ,,Visări păgâne", ,,Eternităţi de-o clipă", ,,Iubita de zăpădă" (poeme în proză), ,,Amăgiri", ,,Grădina între ziduri", ,,Pe Argeş în sus", ,,Satul meu", ,,Biserica de altădată", ,,Întoarcere", ,,Limpezimi", ,,Caietul verde", ,,Scutul Minervei", ,,Pasărea de lut", ,,Poeme într-un vers", ,,Ţărm pierdut", ,,Balcic", ,,Umbra timpului", ,,Împlinire", ,,Poezii", ,,Cumpăna pierdută".
Proză: ,,Eseuri", ,,Poezia lui Panait Cerna", ,,Portrete lirice", ,,Mărturisiri", ,,Tradiţie şi literatură".
Teatru: ,,Dinu Păturică", ,,Tinereţe fără bătrâneţe".
Antologii: ,,Antologia toamnei", ,,Antologia poeţilor de azi", ,,Cântece din popor", ,,Cartea dorului".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.