Ion Minulescu - 125 de ani de la nasterea poetului

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.82

nivel: Liceu

Lirica a sonoritatilor muzicale, de un sentimentalism exuberant, celebrand, intr-un limbaj alegoric, cu melancolie si umor, marea, erosul, mirajul departarilor, starile sufletesti enigmatice :Romante pentru mai tarziu-1908, De vorba cu mine insumi-1913, Nu sunt ce par a fi-1936. Scriitorul creeaza o proza de atmosfera fantastico-simbolista : Casa cu geamurile portocalii, Cetiti-le noaptea, sau rom[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ion Minulescu - 125 de ani de la nasterea poetului

Lirica a sonoritatilor muzicale, de un sentimentalism exuberant, celebrand, intr-un limbaj alegoric, cu melancolie si umor, marea, erosul, mirajul departarilor, starile sufletesti enigmatice :Romante pentru mai tarziu-1908, De vorba cu mine insumi-1913, Nu sunt ce par a fi-1936. Scriitorul creeaza o proza de atmosfera fantastico-simbolista : Casa cu geamurile portocalii, Cetiti-le noaptea, sau romane cum ar fi : Rosu, galben si albastru, Corigent la limba romana, Barbierul regelui Midas. A mai scris si piese de teatru: Pleaca berzele si Manechinul sentimental. A primit Premiul National in 1928.

Tematica poeziei lui se incadreaza in tematica simbolista. Poetul dorea o descatusare a artei, o innoire a ei, atat in continut, cat si in forma: Romantele pentru mai tarziu se afiliaza poeziei franceze cantate.
In schema traditionala a romantei poetul invaluie sentimentul elegiac, in taina, lasand loc motivului central, identificat usor datorita repetitiilor si antitezelor, ce sunt cuprinse in intentii si gesticulatii solemne sau parodice.

Procedeul de la care se pleaca este retorismul desfasurat in enumeratii, denumiri geografice sonore: Ninive, Siracuza, Corint; monumente celebre, piramide, sfincsi, personaje mitologice: nimfe fauni, silvani; personaje literare: Hamlet, Polonius.
Poetul scrie substantivele si adverbele cu majuscule. El creeaza la limita dintre alegorie si simbol. Ion Minulescu parodiaza, monologheaza tot ce se degradeaza: iubirea, prietenia, inconstanta femeii, egoismul. Astfel, viata devine un joc desfasurat pe o imensa scena, pe care insusi poetul joaca, contemplandu-se. De aici , detasarea ironica a poetului.

Am putea admite ca, fara intentie Minulescu a reusit sa parodieze insasi recuzita simbolista care circula in epoca si pe care o discrediteaza prin folosirea ei excesiva, prin mimarea capricioasa a marilor sentimente.
Poetul disimuleaza necontenit, cum singur ne-o marturiseste in chiar titlul volumului Nu sunt ce par a fi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.