Ion Luca Caragiale - O scrisoare pierduta

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.80

nivel: Liceu

Ciclul Chiritelor) comedia romaneasca dobandeste prin Caragiale: vitalitate si maturitate artistica; observatie lucida si patrunzatoare; este un maiestru neegalat al dialogului dramatic, o galerie de tipuri pitoresti si reprezentativi. Prin Caragiale comedia romaneasca se apropie considerabil de ceea ce inseamna comdie moderna. Dramaturgul foloseste intr-un mod originar o serie intreaga de tehnici[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ion Luca Caragiale - O scrisoare pierduta

Ciclul Chiritelor) comedia romaneasca dobandeste prin Caragiale: vitalitate si maturitate artistica; observatie lucida si patrunzatoare; este un maiestru neegalat al dialogului dramatic, o galerie de tipuri pitoresti si reprezentativi. Prin Caragiale comedia romaneasca se apropie considerabil de ceea ce inseamna comdie moderna. Dramaturgul foloseste intr-un mod originar o serie intreaga de tehnici obisnuite: incurcatura, coincidenta, subiectul etern al cuplului, echivocul, scrisoarea pierduta, confuzia.

In acelasi timp insa Caragiale realizeaza o innoire a tehnicii dramatice: modificarea naturii conflictului dramatic (pe langa conflictulul de interese opuse, intalnim conflictul modern dintre om si textul scris); o stiinta rara a replicii; o extraordinara capacitate de esentializare. Prin alte procedee de o surprinzatoare modernitate Caragiale se dovedeste un adevarat precursor al teatrului modern: personajul absent; exploatarea cliseelor verbale si a truismelor din presa vremii; valorificarea oratoriei; lupta omului cu textul scris (lectura scrisorii, lectura presei).

Cele patru comedii se caracterizeaza printr-un realism viguros, demascand societatea burgheza profund inmorala, cu moravurile ei familiare, politice, sociale reprobabile (condamnabile). Aceste comedii sunt tot atat documente autentice prin care cunoastem lumea presei, a politicienilor, luptele electorale, moravurile familiei burgheze.
Piesele se impun printr-o tipologie realista, variata si reprezentativa: fiecare personaj (Catavencu, Trahanache, Pristinda) intruneste insusirile de baza ale tipului (politicianul demagog, slujbasul umil, etc.) in trasaturi individuale, particulare.

Caragiale are meritul de a fi adus pe scena personaje vii, definite comlex, care creaza impresia de viata de realitate.
Personajele sunt surprinse in doua iposteze fundamentale: in viata publica, politica si in viata de famile. Cele doua teme esentiale ale comediilor sunt deci politica si amorul.Ca podopera dramatugiei Caragiale este O scrisoare pierduta (1884) si isi pastreaza o regretabila actualitate. Ar fi minunat sa nu-l mai intelegem pe Caragiale, pentru ca ar insemna ca Farfuridi, Catavencu, Tipatescu, Dandanache numai exista. Caragiale critica in acesata comedie farsa alegerilor din trecut. Continutul piesei este inca mult mai bogat vizand moravurile politice si ale vietii de familie din epoca respectiva.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.