Ion Creanga portofoliu

1x punct

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Facultate

Scolarii au plecat bucurosi.Eminescu tacea,tacea si nu se ridica din banca din care ascultase si el.
- Deci dumneata erai!Stii cat te-am cautat?rosteste Mihai Eminescu ca de pe alta lume.
- Stiu ,Badita,cum sa nu stiu? Acum nu mai privi-ntr-un loc.Ridica-te si hai cu mine! Hai,vino cu mine!
Si -asa au luat-o amandoi pe strazile tainice ale Iasului pana s-au trezit in poarta [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ion Creanga portofoliu

Scolarii au plecat bucurosi.Eminescu tacea,tacea si nu se ridica din banca din care ascultase si el.
- Deci dumneata erai!Stii cat te-am cautat?rosteste Mihai Eminescu ca de pe alta lume.
- Stiu ,Badita,cum sa nu stiu? Acum nu mai privi-ntr-un loc.Ridica-te si hai cu mine! Hai,vino cu mine!
Si -asa au luat-o amandoi pe strazile tainice ale Iasului pana s-au trezit in poarta bojdeucii din Tigau."

"Nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand ma gandesc la locul nasterii mele, la casa parinteasca din Humulesti, la stalpul hornului unde lega mama o sfara cu motocei la capat, de crapau matele jucandu-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care ma tineam cand incepusem a merge copacel, la cuptiorul pe care ma ascundeam, cand ne jucam noi, baietii , de-a mijoarca, si la alte jocuri si jucarii pline de hazul si farmecul copilaresc, parca-mi salta si acum inima de bucurie! Si, Doamne, frumos era pe atunci, caci si parintii, si fratii, si surorile imi erau sanatosi, casa ni era indestulata, si copii si copilele megiesilor erau de-a pururi in petrecere cu noi, si toate imi mergeau dupa plac, fara leac de suparare, de parca era toata lumea a mea! Si eu eram vesel ca vremea cea buna si sturlubatic si copilaros ca vantul in turburarea sa.

Si mama, care era vestita pentru nazdravaniile sale, imi zicea cu zambet uneori, cand incepea a se ivi soarele dintre dupa o ploaie indelungata: "Iesi copile cu parul balan, afara si rade la soare, doar s-a indrepta vremea" si vremea se indrepta dupa rasul meu...Stia, vezi bine, soarele cu cine are de-a face, caci eram feciorul mamei, care si ea cu adevarat stia a face multe si mari minunatii: alunga nourii cei negrii de pe deasupra satului nostru si abatea grindina in alte parti, infingand toporul in pamant, afara, dinaintea usei; inchega apa cu numai doua picioare de vaca, de se crucea lumea de mirare; batea pamantul, sau paretele, la mana sau la picior, zicand:

"Na, na!", si indata-mi trecea durerea... cand vuia in soba taciunele aprins, care se zice ca face a vant si vreme rea, sau cand tiua taciunele, despre care se zice ca te vorbeste cineva de rau, mama il mustra acolo, in vatra focului, si-l buchisea cu clestele, sa se mai potoleasca dusmanul; si mai mult decat atata: oleaca ce nu-i venea mamei la socoteala cautatura mea, indata pregatea, cu degetul imbalat, putina tina din colbul adunat pe obsasul incaltarii, ori mai in graba, lua funingena de la gura sobei, zicand: "Cum nu se dioache calcaiul sau gura sobei, asa sa nu mi se dioache copilasul!" si-mi facea apoi cate un benchi boghet in frunte, ca sa nu-si prapadeasca odorul!... si altele multe inca facea...

Asa era mama in vremea copilariei mele, plina de minunatii, pe cat mi-aduc aminte; si-mi aduc bine aminte, caci bratele ei m-au leganat cand ii sugeam tata cea dulce si ma alintam la sanu-i, gangurind si uitandu-ma in ochi-i cu drag! Si sange din sangele ei am imprumutat, si a vorbi de la dansa am invatat. Iar intelepciunea de la Dumnezeu, cand vine vremea de a pricepe omul ce-i bine si ce-i rau.

Dar vremea trecea cu amagele si eu cresteam pe nesimtite, si tot alte ganduri imi zburau prin cap... caci sprintar si inselator e gandul omului, pe ale caruia aripi te poarta dorul necontenit si nu te lasa in pace, pana ce intri in mormant!

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.