Ion Creanga

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.91

nivel: Liceu

1860 Diaconul Ion Creanga depune la 13 ianuarie jalba la mitropolie impotriva socrului sau Ioan Grigoriu de la biserica Patruzeci de Sfinti, pentru insulte, lovituri si tentativa de asasinat ("orele batute unul dupa 12 noaptea, au venit si stapanul casei, aflandu-ma eu dormind, pe cand toata suflarea se odihneste, langa a mea sotie; fara sa stiu cand au intrat in casa, s-au repezit si mi-au pus [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ion Creanga

1860 Diaconul Ion Creanga depune la 13 ianuarie jalba la mitropolie impotriva socrului sau Ioan Grigoriu de la biserica Patruzeci de Sfinti, pentru insulte, lovituri si tentativa de asasinat ("orele batute unul dupa 12 noaptea, au venit si stapanul casei, aflandu-ma eu dormind, pe cand toata suflarea se odihneste, langa a mea sotie; fara sa stiu cand au intrat in casa, s-au repezit si mi-au pus unghiile in gat - ghiarale - de a ma sugruma cu totul !..") Arestat si depus la dicasterie, Creanga cere peste trei zile sa fie pus in libertate spre a nu muri de foame si, eliberat, depune o noua jalba pentru umilinte indurate din partea socrului care-i poprea si sotia.

La 20 aprile incheia insa contract cu epitropia bisericii Patruzeci de Sfinti spre a sluji da diacon, semn ca pentru moment conflictul familial era lichidat. La inceputul lui mai, diaconul obtine carte de mutare de la Biserica Sfanta Treime, unde fusese hirotonisit, la biserica Patruzeci de Sfinti. La 26 octombrie il gasim inscris ca student in anul I la facultatea de teologie din Iasi. La 19 decembrie se naste fiul sau Constantin.

1863-03-22 Diaconul Ion Creanga cere mutarea la manastirea (biserica) Barboi din Iasi. Contractul cu noua biserica se va incheia a doua zi. Diaconul primise inainte 700 de lei pe an, acum va primi 48 de galbeni chesaro-craiesti. 1864 Absolvind un an de studiu la Institutul normal vasilian, Creanga se inscrie la concursul pentru ocuparea postului vacant de intitutor la sectiunea a II-a a clasei intaia de la scoala primara vasiliiana Trei Ierarhi. La 13 noiembrie primea decretul de numire in post.

1865-01-10 Creanga isi incepe activitatea de institutor.
1866-04-30 Diaconul Creanga este numit definitiv la biserica Golia din Iasi. 1868 Zziarul Conventiunea nr 14 din 26 februarie ataca pe preotii care merg la teatru, fara a numi pe I. Creanga. Asemenea Curierul de Iasi nr. 6 publica articolul "Tragerea la tinta si vanatul de pasari in mijlocul orasului" , vizandu-l pe diaconul de la Golia, tot fara a-l numi.

In august apare in 4.000 de exemplare "Metoda noua de scriere si cetire pentru uzul clasei I primare" de Ion Creanga, C. Grigorescu, G. Ienachescu, N. Climescu, V. Raceanu si A. Simionescu.
1870-10-20 Creanga este mutat la Scoala sucursala primara de baieti nr. 1 din Iasi (mahalaua Sararie), in locul lui G. Ienachescu, care trece in locul sau. 1871 Dat in judecata consistoriului, in septembrie, pentru conduita sa, e oprit de la "lucrarea de diaconie", "pana va da probe de indreptare". Era invinuit de a fi mers la teatru, de a fi tras cu pusca asupra bisericii, de a trai de mai multi ani despartit de sotie si de a se fi tuns.

Apare "Invatatoriul copiilor - carte de cetit in clasele primare de ambele sexe cu litere, slove si buchi, cuprinzand invataturi morale si instructive" de C. Grigorescu , I. Creanga si V. Raceanu.
1872 La 1 iulie Ministerul Instructiunii Publice si al Cultelor destituie pe Ion Creanga din postul de institutor la scoala sucursala nr. 1 baieti din Iasi. Destituirea venea in urma excluderii diaconului Ion Creanga din randul clericilor. Apare a doua editie din "Invatatoriul copiilor"
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.