Ion Antonescu - De cand eram in inchisoare am discutat cu nemtii tot programul de guvernamant

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.94

nivel: Facultate

Una dintre cele mai importante initiative a fost aceea de a se publica stenogramele sedintelor Consiliului de Ministri din timpul guvernarii Antonescu, primul volum vazand lumina tiparului anul trecut, prin stradaniile unui colectiv format din dr. Marcel-Dumitru Ciuca, dr. Aurelian Teodorescu si Bogdan Florin Popovici. Un al doilea volum, acoperind perioada ianuarie-martie 1941, se afla intr-un st[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ion Antonescu - De cand eram in inchisoare am discutat cu nemtii tot programul de guvernamant

Una dintre cele mai importante initiative a fost aceea de a se publica stenogramele sedintelor Consiliului de Ministri din timpul guvernarii Antonescu, primul volum vazand lumina tiparului anul trecut, prin stradaniile unui colectiv format din dr. Marcel-Dumitru Ciuca, dr. Aurelian Teodorescu si Bogdan Florin Popovici. Un al doilea volum, acoperind perioada ianuarie-martie 1941, se afla intr-un stadiu avansat de pregatire, avand acelasi grup de ingrijitori.

Rasfoind sumarul acestui volum, atentia ne-a fost retinuta de cateva documente, intre care si stenograma sedintei Consiliului de Cabinet din ziua de 7 februarie 1941, in cadrul careia Ion Antonescu a prezenta programul de reorganizare a vietii statului roman in noua conjunctura creata prin reprimarea rebeliunii legionare din 21-24 ianuarie 1941.

Pasaje din aceasta stenograma au mai fost publicate (Evreii din Romania intre anii 1940-1944. Problema evreiasca in stenogramele Consiliului de Ministri, vol. I, doc. 69), dar ele au retinut mai putin sau deloc atentia specialistilor. Unii si-au manifestat neincrederea in volumul amintit, motivand ca fragmentele publicate fusesera scoase din contexte si astfel s-a denaturat informatia pe care o contineau.

Unul dintre pasaje ni se pare extrem de interesant si indraznim sa credem ca ne indica cu mai multa precizie sursa de inspiratie a "conducatorului" statului roman in abordarea anumitor aspecte ale politicii sale interne si externe. Discutand problema viitoarei organizari sociale si economice a tarii, generalul Ion Antonescu precizeaza ca una din masurile prioritare ale cabinetului sau este aceea a "purificarii" societatii romanesti prin izolarea si apoi eliminarea minoritarilor, in primul rand evrei si tigani, din viata sociala si economica a Romaniei.

Dar sa facem loc pasajelor respective, amintind cititorilor ca titlul si subtitlurile care insotesc aceste fragmente ne apartin.
Marian STEFAN
"Cetatea jidoveasca" - un ghetou sui generis
"...Generalul Ion Antonescu, conducatorul statului: A doua problema mare este aceea a romanizarii. Suntem pe punctul de a face o lege care va stabili bazele mari, principiale, ale romanizarii si etapele succesive in care se va exercita operatia, pentru ca eu nu inteleg sa fac aceasta prin mijloace brutale, in mod revolutionar, ci in etape succesive, in mod evolutiv.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.