Ion Andreescu - Iarna la Barbizon

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Iarna nu exprima la Andreescu simptomul unei conotatii psihologice. Opera sa nu este contemplarea naturii sau descriptiile ei, ci rezultatul unui efort de integrare: iarna echilibreaza simetric superba tentatie a verii. Pictorul se include in natura si nu se ascunde temator untr-un aspect momentan al ei. O complitudine tangibila masoara intreaga maretie a celui care, intr-o deplina singuratate si [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ion Andreescu - Iarna la Barbizon

Iarna nu exprima la Andreescu simptomul unei conotatii psihologice. Opera sa nu este contemplarea naturii sau descriptiile ei, ci rezultatul unui efort de integrare: iarna echilibreaza simetric superba tentatie a verii. Pictorul se include in natura si nu se ascunde temator untr-un aspect momentan al ei. O complitudine tangibila masoara intreaga maretie a celui care, intr-o deplina singuratate si pornind de la limta cea mai joasa a mijloacelor, reuseste sa atinga gradul suprem de participare la existenta tuturor lucrurilor si fenomenelor.

Iarna este doar o ipostaza a naturii, o momentana franare a cosmosului, actionand prin albul zapezii. Dar, "cosmosul acesta simplificat" nu este mai agresiv decat cosmosul extins al verii. Privind din punctul de vedere al Iernii la Barbizon (dar numai din acest punct), cele doua lucrari precedente, par ca intotdeauna a Andreescu 2 ipoteze pentru exercitiu. Una adauga ceva satiului vertical, ceaalta spatiului orizontal. Articulatia Iernii la Barbizon combina cele 2 solutii anterioare: un drum tinzand in adancime, un ritm vertical de case si pomi.

Vechile configuratii sunt negate printr-o sinteza care le contine pe fiecare adaugand ceva in plus. Chiar si in principiul cromatic al tabloului se regasesc cele doua tablouri amintite conciliind gradarea temperata a pulberiilor colorate de griuri (Iarna la marginea Barbizonului), cu expresivitatea stricta a tonurilor locale (Iarna in padure).Autoritatea unei sinteze explica certitudinea unei viziuni. Ea are prestanta unei decizii: decizia de anu fi impresionista atata vreme cat toate premisele existente puteau sa o provoace, dar de a nu fi nici tipic naturalista intr-un sens deja trait si vetust.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.