Ion - roman realist-obiectiv, fresca

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.89

nivel: Liceu

Liviu Rebreanu este un autor cu o conceptie foarte convinsa despre literatura. Din articolul "Cred" reiese ca este de parere ca pagina literara trebuie sa fie "creatie de oameni si viata" si sa transmita "pulsatia vietii" pentru ca valoarea ei este data de "cantitatea de viata veritabila" ce o cuprinde. Asa este si "Ion". Fiecare pagina din roman este ca un fluviu ce mistuie de viata care pare ata[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ion - roman realist-obiectiv, fresca

Liviu Rebreanu este un autor cu o conceptie foarte convinsa despre literatura. Din articolul "Cred" reiese ca este de parere ca pagina literara trebuie sa fie "creatie de oameni si viata" si sa transmita "pulsatia vietii" pentru ca valoarea ei este data de "cantitatea de viata veritabila" ce o cuprinde. Asa este si "Ion". Fiecare pagina din roman este ca un fluviu ce mistuie de viata care pare atat de reala, incat e greu sa iti imaginezi ca e doar creatie literara.

De asemenea, autorul adera la realismul esentelor, adica temele majore prezentate sunt nassterea, nunta, botezul, toate prezente in roman si are un interes deosebit pentru destinul uman. De exemplu, Ion niciodata nu a fost destinat sa fie cu Florica. Pe tot parcursul romanului el se lupta pentru a o cuceri pe Ana, satisfacandu-si glasul pamantului, iar cand, spre final, glasul dragostei poate in sfarsit sa-i dicteze constiinta tanarului, acesta este omorat.

Rebreanu are o preferinta pentru persoana a III-a si pentru o viziune obiectiva, zicand ca " intotdeauna m-am silit sa scriu la persoana I". Este de parere ca scriitorul trebuie sa se identifice cu multe relativitati, iar astfel "izbuteste a patrunde si a infatisa absolutul". Aceasta conceptie ferma a lui Rebreanu despre literatura ajuta mult la demonstrarea caracterului obiectiv al romanului "Ion".
Acest roman este unul inspirat din viata reala. Trei evenimente din viata scriitorului au pus bazele marii opere.

In articolul "Marturisiri" autorul relateaza cum intr-o zi, "hoinarind pe coastele dinspre apusul satului" a zarit un taran in haine de sarbatoare care, crezand ca nu e privit de nimeni, "s-a aplecat si a sarutat pamantul [...] ca pe o ibovnica". Intr-o prima faza, intamplarea i s-a intiparit in minte, doar ca o ciudatenie taraneasca.
Alta experienta din viata autentica a lui Rebreanu i-a fost transmisa de sora sa, Livia. A aflat ca in satul Prislop, un taran si-a batut fata, Rodovica, pentru ca "i se intamplase sa greseasca si sa ramana insarcinata".

Copilul era al "celui mai bicisnic flacau din sat", un "prapadit de flacau care nu iubea pamantul si nici nu stia sa-l munceasca cum se cuvine".A treia si ultima experienta a fost discutia cu un baiat din vecini. "Il chema Ion Pop al Glanetasului. [...] Din toate vorbele lui se simtea o dragoste pentru pamant aproape bolnavicioasa. Pronunta cuvantul "pamant" cu atata sete, cu atata lacomie si pasiune parca ar fi vorbit despre o fiinta vie si adorata".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.