Ion - roman realist-obiectiv

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Gimnaziu

Aparut in 1920, romanul "Ion" are la baza trei elemente care au fermentat in procesul de transfigurare a realitatii. Elementele care au constituit initial punctul de plecare pentru nuvelele "Sarutarea","Rusinea" si " Zestrea"(acestea fiind apoi transformate in roman) au fost vederea pe camp a unul taran tanar sarutand cu patima pamantul si vestea ce se raspandise rapid in lumea rurala, conform c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ion - roman realist-obiectiv

Aparut in 1920, romanul "Ion" are la baza trei elemente care au fermentat in procesul de transfigurare a realitatii. Elementele care au constituit initial punctul de plecare pentru nuvelele "Sarutarea","Rusinea" si " Zestrea"(acestea fiind apoi transformate in roman) au fost vederea pe camp a unul taran tanar sarutand cu patima pamantul si vestea ce se raspandise rapid in lumea rurala, conform careia un taran bogat fusese nevoit sa-si dea fata (Rodica) unui fecior sarac si lenes cu care acesta ramasese insarcinata, iar acesta o batuse cumplit.

Ideea atribuirii scenei sarutarii lui Ion i-a fost data scriitorului de o discutie cu insusi Ion al Glanetasului, pe care l-a imortalizat astfel ca personaj literar, retinand din caracterul sau real iubirea pentru glie, reflectata in exterior prin patima cu care acesta rostea cuvantul "pamant".
3a.Tema o reprezinta patima pentru pamant a unui tanar taran si consecintele ei tragice. Actiunea se desfasoara in satul transilvanean Pripas, la inceputul secolului XX.

3b,d. In romanul Ion, cititorii sunt introdusi in universul fictiv pritr-o "poarta" reprezentata de drumul rural care se desprind din sosea. Urmandu-l, Rebreanu ne infatiseaza satele prin care trece, drumul devenind un pretext pentru descrierea Pripasului, pe care il strabate spre sfarsit. Drumul este un adevarat personaj si "face legatura dintre lumea reala si lumea fictiunii", intre cele doua scene care il prezinta derulanduse-ra evenimentele romanului, cititorul avand foarte acut sentimentul timpului care s-a scurs, subliniat de diferenta intre infatisarea drumului de la inceput si cea de la sfarsit(simetrie perfecta).

"Lasand Jidivita, drumul urca intai anevoie pana ce-si face loc printre dealurile stramtorate[...] ca sa dea buzna in Pripas pitit intr-o scrantitura de coline[...]Apoi soseaua coteste, apoi se indoaie, apoi se intinde, iar dreapta ca o panglica cenusie in amurgul racoros [...] si se pierde in soseaua cea mare si fara inceput... "
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.