Ion - prezentare romanului rezumat caracterizarea personajelor

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Referat despre Ion - prezentare romanului rezumat caracterizarea personajelor
În „Rușinea”fac pregătirile pentru logodna Laurei și începe să circule zvonuri prin sat precum că fata lui Vasile Baciu ar fi rămas grea.Tatăl Anei nu spune nimic,ba chiar să se asigure că tânăra e sănătoasă convins fiind că tatăl copilului e George.Bătrânul,văzând că nu-i cere fata în căsătorie lăsând[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ion - prezentare romanului rezumat caracterizarea personajelor

Referat despre Ion - prezentare romanului rezumat caracterizarea personajelor
În „Rușinea”fac pregătirile pentru logodna Laurei și începe să circule zvonuri prin sat precum că fata lui Vasile Baciu ar fi rămas grea.Tatăl Anei nu spune nimic,ba chiar să se asigure că tânăra e sănătoasă convins fiind că tatăl copilului e George.Bătrânul,văzând că nu-i cere fata în căsătorie lăsând-o să se faca de rușine,merge chiar el la al Tomii și-i cere socoteală.Abia acum află că nu George e de vină,ci Ion.Se întoarce acasă și o bate pe Ana.

În capitolul șase,”Nunta”,Titu se angajează ca ajutor de notar.Herdelea are probleme cu Belciug și încearcă să le aplaneze pentru că pământul pe care-și are construită casa este al bisericii.Mai mult,intră în conflict cu judecătorul din pricina faptului că i-a întocmit lui Ion o jalbă prin care contesta decizia acesteia cu privire la cearta cu Simion Lungu.

Ion se căsătorește cu Ana dar nici în ziua nunții nu-și ia ochii de la Florica.De astfel acest pas l-a făcut pentru a câștiga pământurile lui Vasile Baciu și nu pentru că i-ar fi dragă fata. Următorul capitol, „Vasile”,care deschide cea de-a doua parte a romanului „Glasul iubirii”,cuprinde plecarea Laurei după căsătoria cu Pintea. Fiul Glanetașului merge într-o seară cu Ana la Vasile Baciu ca să-și ia pământurile promise și abia acum își dă seama de prostia făcută pentru că nu a încheiat niciun act cu socrul său prin care să aibă siguranța că-și va primi drepturile.

Ion își dă seama că numai Ana își mai poate convinge tatăl și o trimite a doua zi să vorbească cu el.Totul e în zadar însă căci femeia primește bătaie de la Vasile și de la soț. Titu și Zaharia susțin la candidatura pentru postul de deputat două persoane diferite:fiul pe avocatul Grofșoru din Armadia,iar tatăl un ungur de la care speră că va primi ajutor la proces. Ion o trimite pe Ana la casa lui Vasile Baciu,o alungă,însă până la urmă se liniștește și o aduce înapoi.

Capitolul opt, „Copilul”,cuprinde necazutile Anei care trebuie acum să ducă povara gospodăriei.Ea naște pe câmp,iar copilul este botezat în ziua de Sf.Ap.Petru și Pavel cu numele de Petrișor. Avrum se spânzură din cauza unor pământuri pe cale să le piardă. Herdelea e condamnat la opt zile de închisoare,iar Ion la o lună. Următorul capitol, „Sărutarea” prezintă scurta vizită a Laurei care vine să-și ia sora să-i fie alături când va naște căci e însărcinată.

Dumitru,o rudă de-a Glanetașilor moare în casă în timp ce Ana își alăpta copilul. Herdelea este suspendat din funcție și îi ia locul Zăgreanu,un tânăr mai degrabă rigid în ceea ce privește predarea în limba ungurilor. Grofșoru îi oferă învățătorului un post de scriitor în cancelaria sa și-l ajută să scape de închisoare.Acesta se mută cu familia în Armadia. Titu se îndrăgostește de această dată de Virginia Gherman dar tot nu are norocul să se bucure prea mult pentru că ea se logodește cu ofițerul de jandarmi.

Ion reușește să capete toate pământurile lui Vasile Baciu și-i mulțumește lui Titu că l-a ajutat,mai mult fără să își dea seama.

Capitolul zece, „Ștreangul” cuprinde vizita Laurei care născuse o fetiță,Maria la Săngeorz unde se întâlnesc toate rudele,sau aproape toate,ale celor doi soți Pintea. Ion află că Florica se căsătorește cu George a Tomii. Belciug începe să regrete plecarea lui Herdelea,iar Titu se mută la Măgura să muncească.El vrea să strângă bani să plece în România cu ajutorul rudelor de acolo a lui George. Ana află că Ion încă o mai place pe Florica și se spânzură în grajd. În „Blestemul” are loc înmormântarea femeii față de care fiul Glanetașului pare indiferent. Ion își ispășește pedeapsa în închisoare,timp în care Herdelea își recapătă postul de învățător în Pripas,dar hotărăște să continue să muncească și în Armadia

Când Ion iese din închisoare ,găsește copilul bolnav și la scurt timp Petrișor moare luând o dată cu el și averea care acum ar putea să revină lui Vasile Baciu. Herdelea e sfătuit de inspector să depună cererea de ieșire la pensie pe care o amână un timp,dar până la urmă o trimite. Capitolul doisprezece, “George”,cuprinde vizitele fiului Glanetașului la casa lui a Tomei având el un temei pe care Savista oloaga îl bănuie.

Vasile Baciu și ginerele ajung la o înțelegere care e mai mult în beneficiul lui Belciug întrucât semnează un act care dacă după moartea lui Ion acesta nu are vreun urmaș ,întreaga avere va reveni bisericii.

Titu merge în România pe care o găsește cu mult mai diferită decât se așteptase,dar nu într-un mod plăcut. George află că Ion râvnește nevasta și deși anunțase că pleacă să taie lemne,rămâne acasă în noaptea în care știe că Glanetașul vrea să vină la Florica.Prin întuneric în toiul nopții,îl lovește de trei ori cu sapa, ucigându-l.Acum femeia rămâne singură și însărcinată,în timp ce soțul merge la închisoare.

La înmormântarea lui Ion vine tot satul,iar Belciug ține să-i muțumească răposatului pentru donația făcută așezându-l în curtea noii biserici. În Duminica stabilită toți oamenii din Pripas și din jur vin la sfințirea noului lăcaș,eveniment care se încheie cu o petrecere. Zăgreanu dă de înțeles că vrea să o ia în căsătorie pe Ghighi.Trebuie menționat că preotul făcuse fetei acte pe pământul unde-și au herdelenii casa.

Romanul se încheie cu imaginea drumului,numai că de data aceasta în sens invers. Cititorul este scos din interiorul acțiunii și îndrumat spre realitate.

PERSONAJE
Fiind o operă epică,la acțiune participă și o serie de personaje;fiecare dintre acestea este prezent în mijlocul familiei.Astfel,avem de-a face cu Herdelenii,Glanetașii,Vasile Baciu și Ana,familia Tomei dar și câteva individuale dintre care amintim pe Belciug,Florica și Savista.

Personajul central este Ion,fiul lui Alexandru Pop Glanetașu dar al cărui portret fizic însă e sumar: “Ce-ar fi trebuit să fie Glanetașu,a fost feciorul.Era iute și harnic ca mă-sa.Unde punea el mâna punea și Dumnezeu mila.Iar pământul îi era drag ca ochii din cap.”

Ion a determinat o polemică în critica literară,controversa care pornește de la două opinii diferite. Pe de o parte,Eugen Lovinescu în “Istoria literaturii române contemporane” afirmă: “Ion este expresia instinctului de stăpânire a pământului,în slujba căruia pune o inteligență ascuțită,o viclenie procedurală și cu o deosebire o voință imensă.”Astfel spus,el este tipul țăranului dedicate muncirii pământului. Deși este cel mai bun elev din generația sa,fiul Glanetașului abandonează școala pentru a urma tradiția moștenită din strămoși.Totuși îi place să citească și din când în când mai împrumută câte o carte de la învățătorul Herdelea.”Viclenia procedural” se referă la planul pe care Ion și-l face de la început pentru că ar fi sigur că Ana se va lega de e pentru totdeauna.Voința imensă este caracterizată oamenilor ambițioși și care vor să-și atingă scopurile in viață.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.