Ion - particularitatile de constructie a unui personaj

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Protagonistul actiunii este personajul eponim, exponential pentru o categorie sociala. Evolutia sa este reliefata in toate momentele subiectului, iar structura sa psihologica este pusa sub semnul unor trasaturi dominante. Ion este lacom, isi urmareste cu tenacitate scopul si obtine pamanturile lui Vasile Baciu, chiar daca felul in care procedeaza este imoral. Personajul a fost vazut din perspectiv[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ion - particularitatile de constructie a unui personaj

Protagonistul actiunii este personajul eponim, exponential pentru o categorie sociala. Evolutia sa este reliefata in toate momentele subiectului, iar structura sa psihologica este pusa sub semnul unor trasaturi dominante. Ion este lacom, isi urmareste cu tenacitate scopul si obtine pamanturile lui Vasile Baciu, chiar daca felul in care procedeaza este imoral. Personajul a fost vazut din perspective diferite de critica literara, care a identificat in el "o bruta", dominata de instincte, dar si un om inteligent, care nu precupeteste nici un efort pentru a-si duce a indeplinire planurile.

Dominat de patima de a avea pamant, personajul uita de orice instinct de conservare, ceea ce il conduce la prabusire. Nicolae Balota l-a definit drept "un posedat al ideii de posesiune", ceea ce accentueaza caracterul sau impulsiv, dominat de "patima". Personajul principal al romanului este caracterizat direct si indirect. Cele mai multe trasaturi se desprind din caracterizarea indirecta, realizata prin intermediul naratiunii si al dialogului, care evidentiaza atitudinile, gesturile si limbajul personajului. Ion reactioneaza in conformitate cu propria conditie sociala. Sarac, isi doreste pamantul pentru a dobandi stima colectivitatii.

Dupa ce intra in posesia pamantului, isi cere dreptul de a fi fericit, dorind implinirea dragostei cu Florica. Cele doua femei, conturate complementar si antitetic, reprezinta cele doua obsesii ale personajului principal: averea si iubirea. De altfel, titlul initial al romanului - Zestrea - ilustra tocmai conflictul principal al romanului. Setea de pamant atinge dimensiuni tragice, victime ale "blestemului pamantului" fiind nu doar personajul principal, ci toti cei pe care, iubindu-i, Ion ii sacrifica neconditionat ( Florica ) sau de care se foloseste doar pentru a-si atinge scopul ( Ana, copilul lor, Vasile Baciu, George Bulbuc ).

In cazul lui Ion, dorinta de a avea cat mai mult pamant nu are doar o motivatie de ordin social sau economic; fascinatia exercitata asupra lui de aceasta forta stihiala tradeaza o pasiune maladiva, eroul fiind gata sa renunte la femeia iubita pentru a intra in posesia pamantului. Casatoria cu Ana, fiica lui Vasile Baciu, i se pare singurul mod de a-si vedea visul implinit, fara sa se gandeasca prea mult la consecintele pe care gestul lui le poate avea.

Scena de la hora, din primul capitol al romanului, in care cuplurile se fac si se desfac ( Ana - George, Ion - Florica, apoi Ion - Ana, George - Florica ), prefigureaza evolutia ulterioara a evenimentelor. Ion danseaza cu Florica, pe care o place, si o lasa pentru Ana, care e mai urata, dar bogata. Dupa terminarea horei, Ion ia lautarii si pleaca la carciuma din sat, desi acestia sunt platiti de George. Gestul provoaca un conflict, finalizat cu o bataie la carciuma lui Avrum.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.