Ion - argumentare

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.95

nivel: Liceu

Liviu Rebreanu a fost considerat creatorul romanului românesc modern fiind un deschizător de drumuri.Prin romanul ,,Ion" apărut in 1920 se pun bazele realismului modern în literatura română.

''Ion" aparţine speciei literare romanul.Este roman de tip obiectiv prin specificul relatiei narator-personaj si al naratorului care este omniscient si omnipresent.Se observ[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ion - argumentare

Liviu Rebreanu a fost considerat creatorul romanului românesc modern fiind un deschizător de drumuri.Prin romanul ,,Ion" apărut in 1920 se pun bazele realismului modern în literatura română.

''Ion" aparţine speciei literare romanul.Este roman de tip obiectiv prin specificul relatiei narator-personaj si al naratorului care este omniscient si omnipresent.Se observă impersonalitatea naratorului,naraţiunea la persoana a III-a,atitudinea detaşata in descriere,veridicitatea.

Proza realist-obiectivă se realizeaza prin naraţiunea la persoana a III-a,nonfocalizată.Viziunea "dindărat" presupune un narator obiectiv,detaşat care nu se implica in faptele prezentate,lasa viata sa curgă.

Tema romanului este prezentarea problematicii pământului,in condiţiile satului ardelean de la începutul secolului al XX-lea.Tema centrală,posesiunea pământului este dublată de tema iubirii.In plan simbolic,destinul protagonistului se plaseaza pe doua coordonate: Eros si Thanatos.

Conflictul este atat de natura exterioara cat si de natura interioara.Cel de natura exterioara se diversifica in functie de planurile narative astfel.Un conflict exterior intre Ion al Glanetasului si Vasiliu si intre Ion si George Bulbuc.In planul intelectualitatii conflictul este intre Herdelea si Belciug iar exista un conflict national deoarece satul este reprezentat in conditiile stapanirii austro-ungare.

Conflictul interior este la Ion si anume dorinta de a stapani mai multe pamanturi si iubirea pentru Florica.El este sfasiat de doua patimi:patima pamantului si patima pentru Florica.

Romanul este alcatuit din doua parti:"Glasul pamantului" si "Glasul iubirii"care corespund celor doua obsesii din sufletul personajului principal.

La nivelul planurilor narative se disting cele doua "lumi" care sunt tratate alternativ:lumea taranimii cu lumea intelectualitatii.

Structura romanului este sferica,circulara deschizandu-se cu imaginea drumului care vine inspre satul Pripas si incheiendu-se cu imaginea aceluiasi drum cara paraseste satul.

Incipitul fixeaza in mod detaliat spatiul geografic subliniind maniera realista in care este scris romanul.Drumul care este personificat devine totodata o metafora a trecerii dinspre spatiul real inspre spatiul imaginar.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.