Ion - Bacalaureat

5x puncte

categorie: Romana

nota: 8.51

nivel: Liceu

Scriitorul realist are drept scop refacerea acestei realități sub semnul veridicului, sperând la o relație cu cititorul bazată pe credibilitate.

Rădăcinile realismului interbelic se află în opera lui Slavici, care își propusese în secolul anterior să realizeze o monografie a satului ardelenesc, cât se poate de apropiată de adevăr (creator al realismului poporal).

Re[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ion - Bacalaureat

Scriitorul realist are drept scop refacerea acestei realități sub semnul veridicului, sperând la o relație cu cititorul bazată pe credibilitate.

Rădăcinile realismului interbelic se află în opera lui Slavici, care își propusese în secolul anterior să realizeze o monografie a satului ardelenesc, cât se poate de apropiată de adevăr (creator al realismului poporal).

Rebreanu pare să adere la afirmațiile scriitorilor francezi despre roman. Stendthal consideră această specie „o oglindă care se plimbă pe drum și reflectă când azurul cerului, când noroiul șanțurilor, îndreptățind perspectiva realistă”. În aceeași direcție prozatorul ardelean mărturisește preferința pentru o pagină credibilă de realitate în locul unei fraze cizelate: „Prefer să fie expresia bolovănoasă și să spun într-adevăr ce vreau, decât să fiu șlefuit și neprecis.

Strălucirea stilistică, cel puțin în opera de creație, se face mai totdeauna în detrimentul preciziei și al mișcării de viață. De altfel, cred că este mult mai ușor a scrie frumos decât a exprima exact. Expresia exactă îți cere mai multă zbuciumare”.

Este o pledoarie a prozatorului nu doar pentru realism și veridicitate, ci și o fixare a propriei opere în rândul creației. Romanul Ion este o exemplificare a acestei concepții de creație. Romanul susține formula realist obiectivă, lansată de autor și aclamată de Lovinescu.

Promotorul modernismului recunoaște importanța romanului și scoate în evidență multiplele valențe ale realismului obiectiv. Se recunoaște astfel intenția scriitorului de a recompune fresca satului ardelenesc la trecerea dintre secole. Sursele de inspirație sunt recunoscute de autor: o crimă pasională, o căsătorie din interes, numele unui coleg care l-a impresionat la internat și chiar o scenă în care un țăran a sărutat pământul (considerată de Alexandru Piru neverosimilă) – toate elementele din realitatea cotidiană.

Scena sărutării pământului devine astfel centrul generator pentru întreg materialul epic și constituie punctul culminant de maximă tensiune în evoluția relației om-pământ – tema romanului.

Autorul realizează, înglobând experiența personală a mediului rural din care provine, perspectiva intelectualului de la sat și cunoștințele științifice ale vremii (psihanaliza – Freud), un studiu de caz. Este luat drept model un țăran obișnuit, supus presiunii modelelor sociale (averea și moralitatea fac ierarhia în satul tradițional) și este urmărit într-un proces de dezumanizare, produs de tentația arivistului (procesul prin care individul este tentat să urce pe scara socială prin mijloace care încalcă principiile morale ale societății, bazându-se mai ales pe valorile materiale).

Ceea ce contează este păstrarea perspectivei heterodiegetice, fapt care îi asigură naratorului posibilitatea dea a observa detașat procesul evoluției personalului pe axa moral-imoral-amoral.

Viziunea modernistă se concretizează în valorificarea detaliului semnificativ și precizia unghiului de abordare. Sunt scoase în evidență particulaități comportamentale care alcătuiesc treptat devierea concepției individului despre relația lui cu pământul.

Este vorba despre un proces de analiză subtilă, realizată tradițional, a procesului de deviere în patologic a unui țăran pentru care pământul a fost inițial mamă (în copilărie), apoi uriaș „stăpân” care îl domină și în final „ibovnică” până la substituirea iubitei într-o relație normală de cuplu. Este o relație de perspectivă a iubirii, sugerată de scriitor în cele două titluri ale părților romanului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.