Ion

2x puncte

categorie: Romana

nota: 8.97

nivel: Gimnaziu

Liviu Rebreanu este creatorul romanului romanesc modern deoarece scrie primul roman obiectiv din literature romana , "Ion" si primul roman de analiza psihologica din proza romaneasca , "Padurea spanzuratilor" . Este un scriitor modernist , ce se opunea traditionalismului , care a participat la gruparea condusa de Eugen Lovinescu si concretizata prin cenaclul si revista "Sburatorul".

[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ion

Liviu Rebreanu este creatorul romanului romanesc modern deoarece scrie primul roman obiectiv din literature romana , "Ion" si primul roman de analiza psihologica din proza romaneasca , "Padurea spanzuratilor" . Este un scriitor modernist , ce se opunea traditionalismului , care a participat la gruparea condusa de Eugen Lovinescu si concretizata prin cenaclul si revista "Sburatorul".

Romanul , împărțit în două volume : Glasul pământului și Glasul iubirii , ne transpune în lumea satului ardelean de la sfârșitul secolului trecut și începutul secolului nostru . Avem în față o frescă vastă , cuprinzând , pe lângă viața țărănimii , și pe cea a intelectualității satelor , cu unele reflexe din pulsația națională a Transilvaniei .

Firul principal al acțiunii se țese în jurul eroului scrierii , flăcăul chipeș , voinic , inteligent și vrednic , dar sărac , Ion al Glanetașului , care , din setea de a se îmbogăți , își sacrifică iubirea pentru Florica , o fată frumoasă , însă săracă , asemenea lui , și se căsătorește cu Ana , fată urâțică și prizărită , fiica unui bogătaș al satului , Vasile Baciu , care a consimțit să i-o dea de soție , numai după ce a aflat că Ion o sedusese și că , în consecință , gândul lui de a o mărita cu George Bulbuc , cel mai bogat flăcău din sat , nu se mai poate împlini . Aceasta este acțiunea primului volum .

În continuare , romanul urmărește , pe firul principal al dezvoltării lui , tribulațiile lui Ion , care , după căsătoria cu Ana , dobândește , în sfârșit , pământul visat , are și un copil , dar noi complicații I se precipită în cale , căci Ana , complet nefericită , se spânzură , odrasla plăpândă îi moare , el însuși revenit spre Florica , măritată între timp cu George Bulbuc , este surprins de acesta într-o noapte în fața casei și omorât cu sapa . George merge la închisoare , pământurile lui Vasile Baciu sunt donate bisericii , iar viața satului Pripas , agitată mai intens pentru o clipă , își reia cursul tihnit.

Roman monographic , "Ion" este o fresca vie a vietii satului romanesc din Transilvania la inceputul secolului al XX lea . Principalele elemente sunt pamantul , traditile si obiceiurile satului ca si relatiile dintre intelectuali si tarani .

Pamantul detine aspectul fundamental , ca valoarea suprema a colectivitatii , ca regula nescrisa a casatoriilor , ca cadrului de desfasurare a vietii de zi cu zi . Astfel Ion se casatoreste cu Ana pentru pamantul acesteia desi o iubea pe Florica iar Florica se casatoreste cu George care era urat numai pentru ca era bogat cu toate ca Ana si George fusesera destinati unul altuia inca de copii pentru ca sa nu risipesca bogatia (bogatii cu bogatii iar saracii cu saracii) .

Totodata pamantul este motivul unor altor intamplari : bataia dintre Ion si vecinul sau , disputa dintre biserica si invatator al carui case era pe pamantul acesteia .

Traditiile si obieceiurile principale : hora , nunta , inmormantarea sunt tratate cu atentie si deosebit spirit de analiza . Horei i se acorda o semnificatie aparte , ca evenimentul care simbolizeaza unitatea si armonia satului , in timpul caruia se dezvaluite cele mai imprtante caracteristici ale vietii unei colectivitati dar si a participantilor la ea . Lumea se citeste prin hora si hora este definita de diferentele si inegalitatilor lumii care participa la ea .

Fetele sarace asteapta in zadar cu buchete de flori in timp ce cele bogate joaca mai mult , taranii saraci dau tarcoale in timp ce taranii bogati vorbesc despre avere . In timpul desfasurarii horei se contureaza cele mai multe dintre conflictele romanului : Ion/George , Ion/Vasile Baciu , social/economic , intelectuali/tarani , preot/invatator , Ana/Florica , Ana/Ion, Florica/George.

In acelasi timp caracterele si sentimentele se dezvolta , descompun, definesc mai bine la nunta (Ana-Ion , Laura-Pintea , Florica-George) si inmormantare (Ana-Ion-Petrisor) . Rebreanu cerceteaza astfel obiceiurile din viata satului nu pentru pitoresc ci pentru observarea si sublinierea reactiilor oamenilor angrenati in ritual (patima privirii lui Florica catre Ion peste cosciug , vinovatia ingenunchierii lui Ion si a lui Vasile Baciu ).

Nu in ultimul rand trebuie subliniata acuratetea analizei relatiilor dintre intelectuali si tarani in contextual istoric al desfasurarii evenimentelor , a persecutiei romanilor din Transilvania in acele vremuri .

Creator excepțional de viață , Rebreanu face să trăiască în roman un impresionant număr de eroi , fiecare cu individualitatea lui proprie . Pe primul plan , se impune Ion al Glanetașului , care este unul dintre cele mai caracteristice și mai temeinic realizate personaje ale întregii noastre literaturi . Ion e un flăcău voinic , deștept , energic care suferă de sărăcia lui și care se crede , prin calitățile enumerate , capabil de o altă soartă.

Atitudinea lui Ion e destul de comună , deși procedeul său e mai original , fără să fie inedit . Violența lui e forma pe care o ia , în condițiile date , o energie exasperată de a nu se fi putut exprima altfel , într-o societate în care totul îl condamnă pe Ion la supunere , la acceptare , adică la mizerie.

Pentru Ion , pământul înseamnă situație socială , demnitate umană , posibilitatea de a munci cu folos . Ion este simbolul unei chemări mistice a pământului , este simbolul omului care încearcă să depășească starea de mizerie , de inferioritate socială și morală . Pentru Ion , acest flăcău zdravăn și harnic , sărăcia , adică lipsa pământului , e o permanentă suferință și preocuparea cea mare e cum să-l obțină .

Obsesia pamantului duce la degradarea unor calitati : viclenie sumara din inteligenta , bestialitatea din tenacitate , mandria grosolana din respect si la dezumanizare , nefiind afectat de foarte mult de spanzurarea Anei . Iubirea este obtinuta prin aceleasi metode ca si pamantul , prin viclenie , ticalosenie , aceasta nemaifiind o salvare , doar o patima carnala . Moartea lui in bezna noptii dezvaluie faptul ca nici atunci nu s-a luminat , incat nu poate fi personaj tragic , fiind grotesc .

Evolutia personajului este previzibila ca si in romanul traditional , fiind o trasatura de baza a romanului obiectiv , cu o constructie bazata pe legatura cauza - efect puternic evidentiata ( bataia crancena de la inceput intre Ion si George care anticipeaza moartea lui Ion / sau conflictul concretizat prin cuvinte grele dintre Vasile Baciu si Ion de la inceput care se va repeta la carciuma cand acesta il face pe Ion hot si pumnul lui Ion / sau sinuciderea lui Avram care anticipeaza moartea lui Ana).

Cea mai evidenta legatura dintre cauza si efect este romanul in totalitatea sa , in care naratorul isi face un plan pe care apoi il urmareste pas cu pas , fiecare eveniment fiind cauza celorlate , nici unul nefiind lipsit de importanta , naratorul selectand scene semnificative , simbolice ale vietii taranilor , ca un semn de valoare , plin de sens.

Individualizarea personajelor este realizata prin procedeul detaliului semnificativ , incat Ion este definit ca arivist prin detalii diverse:

- fizice ( dintii galbeni specific taranilor)
- vestimentare ( se imbraca Ion intr- o zi de luni in haine de sarbatoare)
- fiziologice ( Rebreanu continua astfel calea deschisa de Slavici in utilizarea trasaturilor trupesti in definirea personajului : cand se enerva Ion se inrosea pana in albul ochilor , inainte sa o bata pe Ana desi calm mana ii tremura , spre suprinderea acesteia)
- de limbaj ( utilizand graiul ardelenesc plin de cruzime , cand o trimite pe Ana la Vasile Baciu sa-I ceara toate pamanturile si totusi calm , rece , ceea ce o face pe Ana sa creada ca va veni o nenorocire)

Personajul este portretizat evident din exterior , procedeul monologului interior fiind foarte rar , permanent intr-o relatie de interdependenta cu mediul : mediu - om ( intr-o lume in care omul era considerat sarac si golan daca nu avea pamant oricate alte calitai ar fi avut, obtinerea pamantului era o mandrie ) cat si om - mediu ( Ion genereaza in mare parte moartea Anei , accentueaza ura dintre preot si invatator , prin comportamentul lui care formeaza un model , naratorul comentand crima care probabil va fi urmate de altele , preluand vocea colectivitatii , cu un stil independent , liber. )

Portretul lui Ion este realizat pe baza unei obsesii , procedeu tipic rebrenian : Ion - pamant , Florica / Ana - Ion / invatator - pensie , slujba / Florica - barbatul . Tot tipic rebreriana este relatia dintre personaje in raport calau - victima : Ion - Ana si invers ( prin moartea Anei Ion pierse copilul si pamantul ) , Ion - George si invers.

Tipul uman reprezentat de personaj este larg reprezentativ , spre deosebire de romanul modern in care tipul reprezentat de personaj este in mai mica masura reprezentativ.

Ion este definit ca personaj prin imbinarea mai multor perspective estetice , este realist , clasic ( fiind legat de pamant) dar si modern ( obsesia pentru pamant fiind anormala , patologica , ca in literatrura naturalista : Ion saruta pamantul ca pe o ibovnica.).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.