Ion

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.37

nivel: Gimnaziu

Liviu Rebreanu este creatorul romanului romanesc modern, deoarece scrie primul roman realist obiectiv din literatura romana, "Ion" si primul roman obiectiv de analiza psihologica din proza romaneasca-"Padurea spanzuratilor".
"Ion" a aparut in anul 1920, dupa o lunga perioada de elaborare, asa cum insusi autorul mentioneaza in finalul operei. Este prima capodoperă īn creaţia lui L[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ion

Liviu Rebreanu este creatorul romanului romanesc modern, deoarece scrie primul roman realist obiectiv din literatura romana, "Ion" si primul roman obiectiv de analiza psihologica din proza romaneasca-"Padurea spanzuratilor".
"Ion" a aparut in anul 1920, dupa o lunga perioada de elaborare, asa cum insusi autorul mentioneaza in finalul operei. Este prima capodoperă īn creaţia lui Liviu Rebreanu şi un punct de referinţă īn evoluţia romanului romānesc. Aparitia romanului a starnit un adevarat entuziastm in epoca, mai ales ca nimic din ce publicase Rebreanu inainte nu preconiza acest succes, asa cum observa si Eugen Lovinescu:"Nimic din ce a publicat inainte nu ne putea face sa prevedem admirabila dezvoltare a unui scriitor, care a inceput si a continuat vreo zece ani, nu numai fara stralucire, dar si fara indicatii de viitor."
Acelasi critic considera ca "pornind de la acelasi material taranesc, "Ion" reprezinta o evolutie si fata de lirismul samanatorist sau de atitudinea poporanista si fata de eticismul ardelean, constituind o data istorica in procesul de obiectivare a literaturii noastre epice." Se poate vorbi de "momentul Rebreanu", momentul unui scriitor obiectiv, care uimeşte prin puterea de a prezenta viaţa īn complexitatea ei socială şi psihologică.
Romanul aduce o imagine nouă, autentică, obiectivă asupra realităţii rurale, respingānd orice intenţie de idilizare, de īnfrumuseţare a realitatii satului. Formula de roman pe care o adoptă Liviu Rebreanu este modernă: ea rezultă īn primul rānd, din schimbarea perspectivei de investigaţie romānească. Diferită e doar metoda, căci romanul, şi īn cazul lui Rebreanu, rămāne īn actualitatea vieţii. Rebreanu īnsă o interpretează obiectiv, ca problemă, fără intenţii moralizatoare sau sentimentalism.
In primul rand trebuie mentionat ca "Ion" este un roman obiectiv. Din punct de vedere al continutului, faptele sunt prezentate cronologic, in cauzalitatea lor, naratiunea fiind astfel una liniara. Exista un spatiu real, acela al satului Pripas si unul imaginar, acela al
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.