Ioana Petrescu si poetica postmodernismului

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.78

nivel: Liceu

Daca acestea sunt ideile fundamentale care subintind intreaga opera de poetician a Ioanei Em. Petrescu, studiile sale despre postmodernism nu realizeaza - ramase, cele mai multe, raspandite prin revistele de specialitate ori inedite - un corpus unitar. In ceea ce priveste cronologia, ele sunt scrise pe durata unui deceniu, din 1981 (cand o bursa Fullbright ii prilejuieste autoarei un contact direc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ioana Petrescu si poetica postmodernismului

Daca acestea sunt ideile fundamentale care subintind intreaga opera de poetician a Ioanei Em. Petrescu, studiile sale despre postmodernism nu realizeaza - ramase, cele mai multe, raspandite prin revistele de specialitate ori inedite - un corpus unitar. In ceea ce priveste cronologia, ele sunt scrise pe durata unui deceniu, din 1981 (cand o bursa Fullbright ii prilejuieste autoarei un contact direct cu noile deschideri ale criticii americane) pana in 1990, anul mortii sale. In bibliografia teoretizarilor postmodernismului, principalul termen de referinta il reprezinta studiile lui Ihab Hassan (privite adesea cu circumspectie);

am respectat la randul nostru acest orizont de raportare, pentru a releva noncoincidentele de opinii intre cei doi. De altminteri, Ioana Em. Petrescu ajunge la problematica postmodernismului in efortul de a "citi" un moment important al poeziei romanesti - si in acest sens vom discuta in cele ce urmeaza consideratiile sale despre Ion Barbu si poetica postmodernismului (e si titlul unei carti datand din 1987, dar aparuta postum, in 1994); ea analizeaza, de asemenea, - intr-o lectura, dupa stiinta noastra, extrem deOe "insolita" - elementele postmoderne ale filosofiei lui Derrida, intr-o suita de studii care ar fi urmat sa alcatuiasca o carte declarat polemica fata de interpretarile en vogue ale deconstructiei derridiene.

1. O problema de mutatie. Proiectul Ioanei Em. Petrescu presupunea analiza paralela, integratoare, a mutatiei epistemei stiintifice a secolului XX si a asumarii acesteia ca atitudine culturala de scriitori altminteri foarte diferiti; asumarea precede, paradoxal, mutatia din stiintele exacte (dar ce e mai normal ca paradoxul intr-o perspectiva postmoderna?), de-aceea analizele "revolutionarii limbajului poetic" descopera "revolutionarea conceptului de poeticitate, [care] corespunde unei mutatii fundamentale a modelului general al gandirii, mutatie pregatita in a doua jumatate a secolului trecut si savarsita prin epistema secolului nostru" [6].

O perspectiva similara parea sa amorseze - fara prea mare convingere - si Ihab Hassan, afirmand: "e limpede acum ca stiinta, prin extensiile sale tehnologice, a devenit o parte inalienabila a vietilor noastre [Oe] Putem fi inca mai siguri de acest fapt: problemele epistemologice ale stiintei trebuie sa ne dea de gandit si noua cu atat mai mult cu cat oamenii de stiinta insisi, in ciuda dificultatilor pe care le-am observat, insista in a filosofa, folosindu-se de limbaje naturale, iar nu matematice. [Oe] Relativitatea, incertitudinea, complementaritatea si incompletudinea nu sunt simple idealizari matematice; ele sunt concepte care incep sa constituie limbajele noastre culturale; ele sunt parte a unei noi ordini a cunoasterii, fondata pe indeterminare si imanenta, deopotriva.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.