Ioana D'arc

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.59

nivel: Liceu

Cuvintele ei catre Carol au fost urmatoarele: Dumnezeu mi-a spus sa-ti dau de stire cum ca Domnul nostru iti va da regatul inapoi, vei fi incoronat la Reims si iti vei invinge dusmanii. Eu sunt mesagerul Domnului. Incredinteaza-mi o armata si voi ridica asediul orasului Orleans. Carol s-a lasat convins si a indeplinit cererea Ioanei D'Arc, incredintandu-i o armata, desi parerea multora era ca fata[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ioana D'arc

Cuvintele ei catre Carol au fost urmatoarele: Dumnezeu mi-a spus sa-ti dau de stire cum ca Domnul nostru iti va da regatul inapoi, vei fi incoronat la Reims si iti vei invinge dusmanii. Eu sunt mesagerul Domnului. Incredinteaza-mi o armata si voi ridica asediul orasului Orleans. Carol s-a lasat convins si a indeplinit cererea Ioanei D'Arc, incredintandu-i o armata, desi parerea multora era ca fata sufera probabil de o forma usoara de isterie dar ca, de asemenea, ar putea fi o amenintare atat pentru tronul regelui cat si pentru viata lui.

Totusi, nimeni nu putea nega ca din tot ceea ce spune si din felul in care o spune, se degaja o forta magica pe care nu poti descuraja si careia nu i te poti opune. Asa se face ca in ziua bataliei, Ioana D'Arc a aparut pe campul de lupta imbracata intr-o armura alba si purtand propriul ei steag. Aceasta aparitie a impresionat profund ambele tabere, pentru ca nimeni nu mai vazuse vreodata o femeie pe campul de batalie. Luptand alaturi de soldatii ei, tarandu-se alaturi de ei prin noroaie si incurajandu-i, Ioana D'Arc a obtinut o victorie impotriva englezilor care a ridicat foarte mult starea de spirit a francezilor.

Dar lupta nu se terminase si Ioana D'Arc a insistat sa lupte pentru recucerirea orasului Orleans. Dar trupele erau deja obosite si cand Ioana D'Arc a fost ranita de o sageata, francezii au pierdut speranta si s-au retras. Chiar daca ei au continuat sa castige batalii impotriva englezilor care dadeau semne de slabiciune, Ioana era tot mai tulburata de acest macel de ambele parti. Acest fapt a determinat-o sa-i scrie regelui Angliei si sa-i ofere ocazia retragerii. Scrisoarea ei din 1429 arata ca Ioana D'Arc era o luptatoare convinsa.

In mod cu totul neasteptat, englezii s-au retras, iar acest lucru i-a ingaduit lui Carol sa intre in Reims pentru a fi incoronat. Dupa incoronare, Carol a fost foarte multumit, nu insa si Ioana D'Arc, pentru care lupta nu se terminase. Trupele ei, mult imputinate, sufereau de foame si de epuizare. E momentul in care Aulon ii marturiseste ca regele vrea sa abandoneze lupta si ca intentioneaza sa o tradeze daca i se va intampla ceva. Dar Ioana D'Arc vrea sa-si duca la bun sfarsit misiunea si se simte obligata sa continue lupta atata timp cat Vocea nu ii spune altceva.

Si desi e sfatuita sa nu faca asta, se duce la Compiegne, unde e capturata in batalie de mercenarii burgunzi, care o vand englezilor. Ajunsa in mainile inamicilor, Ioana D'Arc e inchisa intr-o celula, unde vocea propriei constiinte ii apare sub forma unui barbat care poarta o haina lunga cu gluga. Vocea constiintei ii va infrange increderea in sine si ii va pune la indoiala autenticitatea propriilor viziuni.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.