Ioan Micu Klein

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.94

nivel: Liceu

Unio trium nationum, Tripartitum, Approbatae si Compilatae constitutiones care consfinteau drepturile celor trei natiuni si ale celor patru religii. Populatia majoritara a Transilvaniei, romanii, a fost mentinuta si pe mai departe in afara legii, fiind considerata "schismatica" si "eretica". E adevarat ca actul uniatiei de la 1701 a pledat , ca momeala, pentru egala indreptatire. Autoritatile l-au[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ioan Micu Klein

Unio trium nationum, Tripartitum, Approbatae si Compilatae constitutiones care consfinteau drepturile celor trei natiuni si ale celor patru religii. Populatia majoritara a Transilvaniei, romanii, a fost mentinuta si pe mai departe in afara legii, fiind considerata "schismatica" si "eretica". E adevarat ca actul uniatiei de la 1701 a pledat , ca momeala, pentru egala indreptatire. Autoritatile l-au declarat insa pierdut.

Evenimentele ulterioare au fost determinate de o darza si necrutatoare opozitie a nobilimii maghiare, a cancelariei si dietei transilvane, ca si de perfidia cancelariei aulice vieneze, care au convenit ca el sa nu mai fie republicat. Curtea aulica din Viena a incurajat, asadar, atitudinea nobilimiii, dar a adus-o la fidelitate prin armata de ocupatie, prin acordarea de privilegii, ranguri, feude, titluri nobiliare, functiuni prestigioase si adeseori prin importante sume de bani.

Sadu, teritoriul ce li s-a atribuit sasilor cand au fost adusi in Transilvania, ramasese ca si mai inainte, un sat de oameni liberi. Incercarile nenumarate ale noilor veniti de a le impune sarcini iobagesti au fost respinse, de cele mai multe ori, cu succes. Raportat la spatiul general romanesc, momentul de inceput al luminilor in Transilvania e reprezentat de Inochentie Micu unde actiunea lui politica a creat premisele si cadrul problematic pentru manifestarea

unei miscari iluministe, pe cale de structurare in acea perioada.
Ion Micu a vazut lumina in acest sat, in 1692. Era fiul unui taran liber. In primii ani, copilul a urmat cursul unei vieti "prescrise" din strabuni , cu o mama plina de grija, de dragoste si de emotii pentru pruncul nascut din sangele sau, cu un tata pe care indeletnicirile il tineau zile intregi departe de casa, muncindu-si pamantul, ori, poate, cautand fier la Puntea Baii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.