Invidia

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.76

nivel: Liceu

Absenta invidiei a fost mult timp descrisa ca un element al unei varste de aur a omenirii, in care oamenii au trait in pace si liniste, necunoscand conflicte sau razboaie.A fi invidios este un sentiment cunoscut de toti si considerat,in general,ca o isusire negativa.Dar invidia are si o latura pozitiva.

Invidia este un sentiment violent.In Biblie sau in cartile inteleptilor gasim f[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Invidia

Absenta invidiei a fost mult timp descrisa ca un element al unei varste de aur a omenirii, in care oamenii au trait in pace si liniste, necunoscand conflicte sau razboaie.A fi invidios este un sentiment cunoscut de toti si considerat,in general,ca o isusire negativa.Dar invidia are si o latura pozitiva.

Invidia este un sentiment violent.In Biblie sau in cartile inteleptilor gasim faptul ca invidia este nelipsita .In invatatura crestina ,invidia se numara printre cele 7 pacate capitale.
Invidia este un sentiment despre care nimeni nu vrea sa stie si care totusi este bine cunoscuta fiecaruia din noi-fie pentru ca ne intampina la tot pasul,fie pentru ca clocoteste in fiecare dintre noi ;invidia este omeneasca.

Pentru a cerceta ce provoaca aceste sentimente de invidie profesorul Richard H. Smith (profesor de psihologie la Universitatea din Kentucky) a invitat doua grupuri de studenti sa evalueze o asa-zisa sedinta video de antrenament despre intrarea la scoala de medicina. Unui grup i s-a aratat un film in care actorul interpreta rolul unui student la scoala de medicina care avea un BMW, o prietena draguta si o familie bogata si care se lauda ca este capabil sa ia note de A studiind foarte putin. Celuilalt grup i s-a aratat un tanar cu mijloace modeste, fara prietena sau masina, care studia din greu, obtinand doar note de B.

Chestionarele, deloc surprinzator, au indicat ca studentii au resimtit nivele mai inalte de invidie fata de primul aspirant Profesorul Smith a aratat apoi subiectilor un epilog care dezvaluia ca niciun student nu a ajuns la scoala de medicina in final; amandoi au fost arestati pentru furt de metamfetamina din laboratorul scolii. Un al doilea chestionar a masurat cum au primit vestea subiectii sai. Caderea aspirantului bogat si atragator a inspirat mai multa bucurie decat caderea celuilalt. Invidia simpla, (ca mahnire), pe care profesorul Smith spune ca a testat-o, este un potential prezicator (indiciu) al bucuriei invidioase (bucuria la raul altuia).

INVIDIA CA INDEMN LA SUCCES.
In cartea sa intitulata ,,Invidia absolut normala'',terapeutul Californian Betsy Cohen scrie:,,Niciodata n-a existat atata invidie ca astazi.Iar nepotii nostril vor fi si mai invidiosi.''.Cum invidia a ajuns ,in mod evident,la ordinea zilei,a inceput sa se manifeste o preocupare intensa pentru aceasta slabiciune omeneasca si deja sau conturat opinii realmente surprinzatoare.Invidia nu are doar o latura negative,ci si una pozitiva.

Profesorul Leo Montade,psiholog,trage o linie de demarcatie intre invidia ,,neagra'' ,pura rautate,care nu suporta realizarile altuia,si invidia ,,alba'',care duce la o mobilizare mai mare si poate constitui un imbold la success.Dar cine vrea sa ,,urce'' folosind acest sentiment,trebuie sa actioneze sistematic:Prima treapta este acceptarea faptului ca suntem invidiosi pe alti oameni.

Dupa aceea,trebuie sa ne luam adio de la rautate.Nu vom face altceva decat sa risipim energie psihica daca nu vom putea admite ca altul are o masina mai rapida sau mai multi bani.Caci chiar daca cel pe care-l invidiem isi face masina praf,va trebuie sa o scoatem la capat cu altii care o duc mai bine decat noi( invidia este un sentiment absolut normal ce apare atunci cand, involuntar sau nu, ne raportam propria persoana la cei din jur si constatam ca ei au ceva ce noua ne lipseste.).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.