Investitiile straine in Romania

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.69

nivel: Facultate

Persistenta unei rate inalte a inflatiei a fost una dintre cauzele principale ale scaderii ratei investitionale, datorita cresterii riscului in cadrul mediului de afaceri roman (afectat de numeroase dificultati legate de instabilitatea si incoerenta legislativa si institutionala, de proliferarea birocratiei, de amplificarea economiei necontabilizate).

Acelasi efect negativ l-a avut[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Investitiile straine in Romania

Persistenta unei rate inalte a inflatiei a fost una dintre cauzele principale ale scaderii ratei investitionale, datorita cresterii riscului in cadrul mediului de afaceri roman (afectat de numeroase dificultati legate de instabilitatea si incoerenta legislativa si institutionala, de proliferarea birocratiei, de amplificarea economiei necontabilizate).

Acelasi efect negativ l-a avut si diminuarea potentialului intern de economisire, generata de scaderea accentuata a veniturilor reale ale populatiei si nivelul ridicat al dobanzilor. Capacitatea redusa de retehnologizare indusa de comprimarea ratei investitionale a intretinut ritmul lent al restructurarii. Aceasta capacitate se datoreaza si volumului relativ restrans al fluxurilor de investitii straine directe, Romania plasandu-se in grupul statelor in tranzitie cu cele mai slabe performante in acest domeniu (stocul investitiilor straine directe pe locuitor se situeaza in jur de 240 EURO la sfarsitul anului 1999, comparativ cu 1.900 in Ungaria si 1.518 in Republica Ceha).

Inflatia inalta si de durata ramane una dintre cele mai mari si dificile provocari ale tranzitiei, cu un impact negativ asupra dezvoltarii umane. Masurile de asanare ale inflatiei nu au dat masurile asteptate, rata medie a inflatiei inregistrand variatii mari de la un an la altul, in 1999 fiind de 45,8% comparativ cu 59,1% in 1998. Stoparea inflatiei ramane in continuare un obiectiv important al politicilor macroeconomice si pentru 2000.

O alta caracteristica a economiei Romaniei in perioada de tranzitie a fost aparitia dublului deficit (bugetar si de cont curent), in urma politicilor de liberalizare pe fondul unui sistem economis slab structurat. Deficitul de cont curent s-a datorat dezechilibrului balantei comerciale. Politica de interventie periodica in evolutia flotanta a cursului de schimb a avut ca motivatii corectii ale nivelului de competitivitate, destinate reducerii pe termen scurt a deficitului balantei comerciale.

A crescut deficitul balantei comerciale de la 400 mil. $ S.U.A. in 1994 la 2,6 mld. in 1998. In aceste conditii, a sporit deficitul contului curent, astfel incat la sfarsitul anului 1998, acesta a ajuns la 3 mld. $ S.U.A. , de 7 ori mai mare decat in 1994. Cresterea deficitului contului curent a fost speculoasa in 1998 comparativ cu 1999 (873 mil. $ S.U.A).Deficitul bugetar a fost cauzat de cresterea nivelului cheltuielilor bugetare in conditiile declinului economic, de deteriorarea capacitatii de colectare a veniturilor, precum si de insuficienta transparenta a exercitiului bugetar, si nu in ultimul rand de extinderea economiei subterane.

In cadrul acesteia din urma, valoarea activitatilor din economia ascunsa este apreciata ca reprezentand in 1998, o pondere de 40-45% din P.I.B. S-a inceput un proces de aliniere a politicilor fiscale la rigorile stabilite de U.E. si organismele financiare, creandu-se premizele diminuarii deficitului bugetului general consolidat in P.I.B. Astfel, deficitul bugetului general consolidat in P.I.B a fost de -4,0% in 1999, comparativ cu -4,1% in 1998.

Datoria externa a Romaniei acumulata in perioada de tranzitie se situeaza la un nivel modest in comparatie cu alte state candidate, ceea ce inlesneste promovarea unor politici mai active de atragere a capitalului strain catre economia reala, bazate pe cresterea gradului de indatorare. La sfarsitul anului 1999, datoria externa pe termen mediu si lung era de 8.589 mil. $ S.U.A. fata de 5.563 mil.$ S.U.A in 1994. Desi ca pondere in P.I.B., datoria externa a Romaniei nu depaseste pragul critic, serviciul datoriei externe a devenit impovarator.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.