Investitiile straine directe in Romania

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Agentia Romana de Dezvoltare - sprijin pentru investitori
Avand in vedere caracteristicile specifice reformei economice din Romania, investitiile straine in procesul de privatizare au avut o pondere foarte redusa determinata in principal de lipsa de oferta si nu de lipsa de interes. In aceste conditii, Agentia Romana de Dezvoltare a pus accentul pe imbunatatirea serviciilor de informare a p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Investitiile straine directe in Romania

Agentia Romana de Dezvoltare - sprijin pentru investitori
Avand in vedere caracteristicile specifice reformei economice din Romania, investitiile straine in procesul de privatizare au avut o pondere foarte redusa determinata in principal de lipsa de oferta si nu de lipsa de interes. In aceste conditii, Agentia Romana de Dezvoltare a pus accentul pe imbunatatirea serviciilor de informare a potentialilor investitori straini, precum si pe orientarea catre constituirea unui portofoliu de proiecte de investitii prin incheierea de acorduri de colaborare cu intreprinderile romanesti.

In domeniul diversificarii serviciilor de informare a investitorilor straini , Agentia Romana de Dezvoltare a inceput in 1996 sa ofere o gama larga de informatii in reteaua INTERNET (legislatie economica tradusa, ghiduri pentru investitorii straini, proiecte de investitii, etc.), alaturi de materialele de referinta si promotionale traditionale care au fost extinse si actualizate. Totodata in 1996, Agentia Romana de Dezvoltare a realizat si primul material promotional pe suport CD-ROM. Prin materialele de specialitate publicate, Agentia Romana de Dezvoltare si-a consolidat pozitia de furnizor de informatii specifice domeniului investitiilor directe pentru celelalte institutii si organisme centrale si locale din Romania.

In domeniul promovarii proiectelor de investitii romanesti , s-a intensificat colaborarea directa cu intreprinderile, colaborare concretizata in constituirea unui portofoliu de proiecte, intocmite conform standardelor ONUDI, care se ridica la circa 1,4 miliarde dolari. Totodata, a fost diversificata gama serviciilor oferite investitorilor straini, alaturi de consultanta de specialitate oferindu-se si servicii de secretariat, traduceri, suport logistic.

In 1996 Agentia Romana de Dezvoltare a deschis la Zurich, cu sprijinul ONUDI, un birou de promovare a investitiilor straine si a participat la organizarea si functionarea biroului de promovare a programului de privatizare de la Paris. De asemenea, in 1996 Agentia Romana de Dezvoltare a devenit membru fondator al Asociatiei Mondiale a Agentiilor de Promovare a Investitiilor Straine, organism international de specialitate creat la initiativa UNCTAD, cu sprijinul OECD, Bancii Mondiale si Organizatiei Mondiale a Comertului.

Prin activitatea desfasurata in 1996, Agentia Romana de Dezvoltare a realizat o baza de lucru solida, de natura a raspunde flexibil si rapid cerintelor unei abordari mai dinamice a procesului de reforma economica in Romania.La sfarsitul anului 1996 volumul total al capitalului social corespunzator investitiilor straine in Romania se ridica la 2,208 $, numarul societatilor cu participare straina fiind 45.146. Acest volum total marcheaza o crestere cu 37,62% fata de nivelul inregistrat la nivelul anului 1995.

In ceea ce priveste numarul societatile comerciale cu participare straina infiintate in 1996 s-a inregistrat o crestere cu 6,17% fata de anul precedent. Ca un aspect pozitiv, se remarca cresterea mai rapida a volumului de capital investit fata de cresterea numarului de societati infiintate, fapt ce reflecta tendinta de crestere a marimii investititiilor.

Referitor la volumul capitalului strain investit, trebuie precizat ca, alaturi de aportul la capitalul social investitorii straini determina si alte fluxuri atrase de capital (livrari de bunuri de investitii, credite), fluxuri a caror valoare poate fi considerabil mai mare decat valoarea capitalului social. Astfel, valoarea estimata a acestor surse atrase in perioada 1990-1996 se ridica la peste 850 milioane de dolari. Totodata profitul reinvestit in perioada 1991-1996 reprezinta 1,3 miliarde dolari. De remarcat faptul ca investitiile straine directe in 1996 practic s-au dublat fata de cele din 1995 (608,4 milioane dolari fata de 312,8 milioane dolari).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.