Investitiile si constructiile

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.83

nivel: Facultate

Investitiile straine totale in Romania se ridicau, la sfarsitul lui septembrie 2000 la 7,02 miliarde dolari SUA. Din aceasta suma, 4,9 miliarde dolari SUA reprezinta participarea la capitalul societatilor comerciale, iar 2,12 miliarde constituie volumul de investitii in valuta angajat in contractele de privatizare incheiate de FPS in perioada ianuarie 1993-august 2000. Numarul societatilor comerci[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Investitiile si constructiile

Investitiile straine totale in Romania se ridicau, la sfarsitul lui septembrie 2000 la 7,02 miliarde dolari SUA. Din aceasta suma, 4,9 miliarde dolari SUA reprezinta participarea la capitalul societatilor comerciale, iar 2,12 miliarde constituie volumul de investitii in valuta angajat in contractele de privatizare incheiate de FPS in perioada ianuarie 1993-august 2000. Numarul societatilor comerciale cu capital strain infiintate se ridica la 77.723, alte 144 societati fiind beneficiare a unor investitii din partea cumparatorilor straini.

Franta ocupa, in continuare, primul loc in clasamentul dupa volumul investitiilor in tara noastra, valoarea totala a investitiilor franceze ridicandu-se la 792,5 milioane dolari SUA. Pe locurile urmatoare se situeaza Germania, cu 734,7 milioane dolari SUA, Olanda, cu 697,8 milioane dolari si SUA, cu 660,4 milioane dolari.
Dintre cele mai mari companii cu aport strain in Romania se pot mentiona: Daewoo Automobile Romania, operatorii de teelfonie mobila Mobil Rom si Mobifon, Shell Romania(companie cu capital privat strain), Unilever, Romtelecom, Coca Cola.

Romania a semnat tratate bilaterale de inlesniri de taxe, cu 46 principale state ale lumii ( intre care SUA, Marea Britanie, Japonia, Germania, Franta, China, Rusia etc.) si acorduri de garantare a investitiilor cu alte 38 de state ( intre care SUA, Marea Britanie, Japonia, Germania, Franta, China, Coreea de Sud, Austria etc.).
Atragerea investitorilor de portofoliu in Romania a fost un proces greu si anevoios, iar statisticile arata clar ca ne aflam pe ultimul loc intre tarile Europei Centrale si de Est si la acest indicator.

In timp ce, la nivelul anului trecut, Polonia contabiliza 1.500 miliarde dolari SUA, in Romania investitiile de portofoliu erau de doar 100 milioane dolari SUA. Cu valoarea de 7 miliarde dolari SUA a capitalului strain investit in perioada 1990-1999, Romania se claseaza pe locul patru ca volum al investitiilor straine atrase pe ansamblul tarilor candidate la aderarea la Uniunea Europeana, la mare distanta insa de ocupantele primelor trei locuri: Polonia, cu 37 miliarde dolari SUA; Ungaria, cu 20 miliarde dolari SUA si Cehia, cu 16 miliarde dolari SUA.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.