Investitii internationale

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Una dintre trasaturile principale este aparitia in sectorul privat aunor dificltati de plata datorate, in ultima instanta, globalizarii pietelor financiare si volatilitatii fluxurilor de capital.
Statele afectate inregistreaza balante de plati in care fluxurile financiare depasesc cu mult fluxurile de bunuri si servicii, iar finantarile se fac din ce mai putin prin intermedieri (ponderea im[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Investitii internationale

Una dintre trasaturile principale este aparitia in sectorul privat aunor dificltati de plata datorate, in ultima instanta, globalizarii pietelor financiare si volatilitatii fluxurilor de capital.
Statele afectate inregistreaza balante de plati in care fluxurile financiare depasesc cu mult fluxurile de bunuri si servicii, iar finantarile se fac din ce mai putin prin intermedieri (ponderea imprumutului bancar in finantarile internationale a scazut). Aceasta situatie se dovedeste periculoasa in urmatoarele situatii1:

Deschiderea catre exterior este prea rapida in raport cu ajustarile
structurale interne si cu cele privind nivelul competitivitatii, ceea ce duce la degradarea balatei contului curent Liberalizarea schimburilor este excesiva sau prematura in raport cu calitatea sistemului financiar, ca urmare este probabila indatorarea
excesiva in valuta si/sau termen scurt a bancilor care devin vulnerabile
Titlurile de valoare emise in contul datoriei publice interne au un volum prea mare in raport cu capacitatea de absorbtie a pietei interne.

In cazul mentinerii sistematice a unui deficit bugetar ridicat exista riscul imposibilitatii plasarii unor noi titluri pe aceasta piata
Credibilitatea politicii economice care este insuficienta (opacitatea
informatiilor economice si financiare, clientelism, coruptie), caz in care capitalurile volatile sau plasate pe termen scurt sunt gata sa migreze la primul semnal de alarma 1 Guy de Longueville- Les nouvelles formes du risque pays. Du risque souverain aux risques systematique de
marche ou de credit- Le Moniteur du Commerce International, 15 ianuarie 1998

In plus, aceasta situatie mareste vulnerabilitatea fata de evolutiile externe, chiar daca indicatorii economici interni nu se degradeaza. De asemenea, aparitia unei crize financiare intr-o tara asemanatoare sub anumite aspecte, poate deteriora imaginea unui stat a carui economie este de fapt suficient de sanatoasa pentru a ramane in afara pericolului; efectul de contaminare este extrem de pronuntat.
Ca urmare, o tara a carei economie este puternic internationalizata poate fi brusc afectata de o criza grava chiar daca indicatorii ei economici par satisfacatori.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.