Investitii directe straine in Romania

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.89

nivel: Facultate

In societatea moderna, aproape orice investitie reala are si o importanta latura financiara. De la cel mai mic magazin pana la marile corporatii internationale, activitatea de investitii se sprijina pe credit, actiuni, obligatiuni.Investitia straina directa reprezinta proprietatea unei entitati straine asupra minimum 10% din actiunile cu drept de vot ale unei intreprinderi si control managerial as[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Investitii directe straine in Romania

In societatea moderna, aproape orice investitie reala are si o importanta latura financiara. De la cel mai mic magazin pana la marile corporatii internationale, activitatea de investitii se sprijina pe credit, actiuni, obligatiuni.Investitia straina directa reprezinta proprietatea unei entitati straine asupra minimum 10% din actiunile cu drept de vot ale unei intreprinderi si control managerial asupra unitatii nou create.

Aceasta se manifesta sub forma de achizitii, fuziune, crearea de noi intreprinderi, extinderea unor intreprinderi deja formate sau absolvirea unor entitati. Un aspect fundamental al investitiilor directe este ca investitorul cumpara puterea de a exercita controlul asupra managementului investitiei si tocmai de aceea nu implica doar capital.

Investitiile directe straine pot juca un rol crucial in restructurarea si refacerea economica romaneasca pe o crestere sustinuta. Firmele vestice, prin introducerea tehnologiei de varf si a modelelor de management modern la filialele lor deschise in Romania, vor pune sub presiune companiile romanesti care vor fi obligate, la randul lor, sa realizeze astfel de imbunatatiri.

Strategii de atragere a ISD in Romania
Principala masura de facilitare a patrunderii investitiilor straine directe in economia romaneasca a constituit-o Legea nr. 35/1991 privind regimul investitiilor straine in Romania.Aparitia Legii nr 58/1991 privind privatizarea s-a constituit intr-un nou impuls al atragerii de investitii straine directe, existand, de acum, baza unor adevarate parteneriate economico-industriale intre firmele romanesti si firmele din alte tari. In baza legislatiei existente in Romania, capitalul strain intr-o societate nu mai este limitat, ca proportie, fiind permise chiar societati cu capital strain 100%, iar societatile comerciale cu capital total sau partial strain au acelasi regim juridic ca orice alt agent economic autohton.

Repartizarea investitiilor straine directe pe tari de origine
Primele cinci tari clasate dupa ponderea detinuta in soldul ISD la 31 decembrie 2008 sunt: Austria (18,8% fata de 21,4% in 2007), Olanda (17,2% fata de 16,3% in 2007), Germania (15,4% , in crestere fata de 11,7% in 2007), Franta (8,8 % la fel ca in 2007) si Italia (7,3% fata de 6,1% in 2007).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.