Investigatii in depistarea unui accident vascular cerebral

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 7.48

nivel: Facultate

În anumite situații tomografice, micile infarcte cerebrale nu pot fi cu certitudine diagnosticate prin această metodă.Micile infarcte cerebrale din imediata vecinătate a ventriculilor pot crea aparența creșterii ventriculului,după cum micile infarcte corticale pot crea aparența unei atrofii corticale.

Spre deosebire de infarctul cerebral, hemoragia cerebrală este diagnosticabilă im[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Investigatii in depistarea unui accident vascular cerebral

În anumite situații tomografice, micile infarcte cerebrale nu pot fi cu certitudine diagnosticate prin această metodă.Micile infarcte cerebrale din imediata vecinătate a ventriculilor pot crea aparența creșterii ventriculului,după cum micile infarcte corticale pot crea aparența unei atrofii corticale.

Spre deosebire de infarctul cerebral, hemoragia cerebrală este diagnosticabilă imediat după instalarea ictusului. Acesta apare ca o zonă hiperdensă situată mai ales în zona nucleilor centrali. Deseori se evidențiază la C.T. sânge și în spațiul subarahnoidian sau chiar sistemul ventricular. În faza acută hiperdensă (hemoragie) este deseori înconjurată de o zonă hipodensă circulară(edemul cerebral).

Ulterior, edemul dispare, iar în decursul săptămânilor densitatea focarului diminuă progresiv, ajungându-se în cele din urmă, după 6 săptămâni, la o densitate sugestivă pentru lipsa de țesut cerebral (densitate identica cu cea a L.C.R), sângele nemaifiind detectabil. Uneori aceasta zonă cerebrală distrusă este foarte mică, comparativ cu tabloul clinic și C.T. inițial, ceea ce explica evoluția clinica surprinzător de buna a bolnavului.

Tomografia computerizată a modificat substanțial concepția privitoare la diagnosticul inundației ventricular. Considerată anterior cu pronostic fatal, C.T. a demonstrat, pe de o parte, ca inundațiile ventriculare sunt mai frecvente decât se credea și ca aproximativ 35% dintre bolnavii cu inundație ventriculară trăiesc.

F. Electrocardiograma: Este obligatorie la toți bolnavii internați de urgență cu accidente vasculare cerebrale, pentru aprecierea gravitații cardiopatiei ischemice, precizarea tipului de tulburări de ritm, nu arareori depistându-se un infarct miocardic. În numeroase situații este necesar să se efectueze ecocardiografia, când există suspiciunea de colaps de valvă mitrală sau, mai rar de mixom cardiac.

G. Explorări neinvazive ale rinichiului: examenul sedimentului urinar, creatininei și principalilor ioni în sânge și urina poate orienta spre diagnosticul de glomerulonefrită cronică, pielonefrită sau nefroangioscleroză și poate da informații asupra gradului de alterare a funcției renale

H. Examinarea radiografică pulmonara: este obligatorie la bolnavii febrili și dispneici, confirmând adeseori supoziția de congestie pulmonară sau de bronhopneumonie.

I. Explorările hematologice: Sunt utile pentru precizarea etiologiei unor accidente vasculo-cerebrale, permițând diagnosticarea leucemiilor, anemiilor, a purpurelor, hemofiliilor, lupusului eritematos, periarteritei nodoase. Uneori sunt necesare investigații imunologice, virusologice și bacteriologice mai complexe, diverse investigații endoscopice, investigații biochimice mai puțin uzuale, nu numai pentru stabilirea unui anumit diagnostic etiopatogenic, ci și pentru excluderea cu certitudine a unor afecțiuni ce ar putea imita simptomatologia accidentului vascular cerebral.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.